Građani BiH neće biti vakcinisani kada i građani EU

 

U intervjuu koji je dao za Nezavisne novine, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija govorio je i o početku vakcinacije protiv COVID-19 u BiH, odnosno nabavci vakcine.

 

U tom kontekstu, Tegeltija je rekao i kako će građani BiH dobiti vakcinu “u rokovima koji su planirani i za građane EU”.

Da budemo vrlo jasni, građani BiH dobiće vakcine koje budu dobili i drugi građani u EU, jer biraćemo najsigurnije kanale nabavke, a mi mislimo da je to u saradnji s EU. Tako će građani BiH vakcinu dobiti u rokovima koji su planirani i za građane EU. (…) Očekujemo prve vakcine do kraja prvog kvartala i to su one prve procjene. Ukoliko se zaista desi da u prvom kvartalu dobijemo veći broj vakcina, to će za nas biti prihvatljiv rok.

Zoran Tegeltija, 4. 1. 2020.

Vakcinacija u EU počela je još 27. decembra, a kako je saopštila Evropska komisija nekoliko dana prije početka vakcinacije, ugovori su sklopljeni sa nekoliko proizvođača vakcine: AstraZeneca (400 miliona doza), Sanofi-GSK (300 miliona doza), Johnson and Johnson (400 miliona doza), BioNTech-Pfizer (300 miliona doza), CureVac (405 miliona doza) i Moderna (160 miliona doza). Vakcinacija je počela vakcinom proizvedenom od kompanije BioNTech-Pfizer, dok bi, kako je navedeno u zvaničnom saopćenju od 21. decembra, vakcina kompanije Moderna trebala biti odobrena do 6. januara.

Sa druge strane, vakcine u BiH još uvijek nisu stigle, a problema je bilo i sa uplatom sredstava za nabavku vakcine putem Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine), o čemu je detaljno pisao Istinomjer još sredinom decembra, nakon što je Ministarstvo civilnih poslova BiH objavilo informaciju o kašnjenju sa uplatom.

Osim toga, Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 29. 12. 2020. godine, kako je saopšteno, prihvatilo potporu UNICEF-a za procedure nabave cjepiva za Bosnu i Hercegovinu u okviru mehanizma “Commitment agreement-committed purchase arrangement-COVAX“ i usvojilo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta “Financiranje troškova iz ugovornih aranžmana za nabavu zdravstvenih protumjera protiv COVID-19 za razdoblje 2020.-2022. godine” i korištenju sredstava u iznosu dva miliona konvertibilnih maraka iz proračuna Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Kako je saopšteno na zvaničnoj stranici Evropske komisije, 27. decembra odobren je paket od 70 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za rani pristup vakcinama na zapadnom Balkanu. Navedeno je i da će se paket isplaćivati u obliku bespovratnih sredstava koja će pomoći u pokrivanju troškova vakcina za prioritetne skupine u regiji, kao i potrebne opreme, te da će zapadnom Balkanu omogućiti i kupovinu određenog broja vakcina iz Ugovora EU sa šest proizvođača. Komisija je u saopćenju istakla i da se očekuje da će isporuka vakcina nabavljenih putem COVAX mehanizma zapadnom Balkanu započeti kasnije od kampanje cijepljenja u EU, te da će ovaj “pristup brojnim dozama iz kupoprodajnih sporazuma EU omogućit regiji da započne cijepljenje paralelno s državama članicama EU”.

BiH, međutim, do sada još uvijek nije potpisala niti jedan sporazum za samostalnu nabavku vakcina. Osim u Hrvatskoj, koja je članica EU, vakcinacija je zvanično 24. decembra započela i u Srbiji, a jedina vakcina koja je za sada odobrena je ona koja se koristi i u EU, koju je proizvela kompanija BioNTech-Pfizer.

S obzirom na činjenicu da je vakcinacija stanovništva EU protiv COVID-19 počela prije više od sedam dana, dok se još uvijek ne zna kada će vakcine stići u BiH, Istinomjer će tvrdnju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, da će građani BiH dobiti vakcinu “u rokovima koji su planirani i za građane EU”, ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Leave a Comment