Građani BiH nemaju pravo da se brane od kriminalaca i nasilnika

 

Građani BiH su i dalje najnezaštićenije osobe u Evropi. Policija u našoj zemlji je toliko nesposobna da zaštiti i samu sebe, što dokazuje slučaj nerasvijetljenog ubojstva dvojice sarajevskih policajaca, da o građanima nemaju ni interesa da brinu. Istovremeno, građani nemaju pravo na samozaštitu.
Primjera radi, ukoliko vam u stan ili kuću provali neki kriminalac i ukoliko ga vi onesposobite da vam nanese povrede, pri čemu vas je već ugrozio, odgovarat ćete jer ste istom nanije povrede u prekomjernoj upotrebi sile. Dakle, nemate pravo zaštititi se dok vam neposredno ne bude ugrožen život prijetnjom oružjem, kao da ugrožavanje života nije već sam čin provale u privatni posjed. To je zakonska regulativa BiH, koju vladajuće oligarhije ne žele mijenjati, vjerovatno u cilju zaštite kriminalaca.
Nova vlast u Sarajevu nije ničim pokazala da će napraviti iznimku i pobrinuti se da građani imaju mogućnost samozaštite. Naprotiv, nastavlja se sa kojekakvim prijemima novih policajaca i sličnim “akcijama“ koje za cilj imaju samo – zapošljavanje nezaposlenih rođaka policajaca i političara na vlasti. O građanima niko ne vodi brigu.
Da su istinski htjeli nešto promijeniti, Forto i njegova družina bi već predložili zakonska rješenja koja građanima omogućavaju nesmetanu i neograničenu samozaštitu.
Očigledno, njima građani nisu u fokusu. Zato i u narednom periodu treba očekivati nastavak svakodnevnih obračuna kriminalaca, nasrtaja na građane i ugrožavanje imovine i života Sarajlija. Ne zaboravimo i to da su građani glasali baš za ovu i ovakvu vlast, valjda i žele da budu u situaciji u kojoj se nalaze – stanju nesigurnosti i prepuštenosti nasilnim kriminalcima.

Leave a Comment