GRADOVI OVE DRŽAVE ZBOG DELTA SOJA SU LOCKDOWNU: SKORO SVE ZATVORENO

 

Australska država Queensland ponovo je uvela obavezno nošenje maski i ograničila okupljanja u kućama, uz pojačanu mjeru društvene distance. U Queenslandu je zabilježeno nekoliko slučajeva delta soja koronavirusa, zbog čega su vlasti hitno reagirale.

U najnaseljenijem australskom gradu Sydneyju za vikend je uveden dvosedmični lockdown, kao i u Darwinu na sjeveru zemlje. Kako javlja BBC, broj zaraženih delta sojem koronavirusa u Sydneyju je porastao na 128, a ovo je prvi put u više mjeseci da su žarišta otkrivena na više lokacija širom zemlje.

Sada je nekim oblikom lockdowna ili restrikcija obuhvaćeno više od 10 miliona Australaca, odnosno dvije petine stanovništva.

  • Ulazimo u novu fazu pandemije”, upozorile su australske vlasti.

Premijerka Novog Južnog Walesa kazala je da je na tom području jučer zabilježeno 18 novih slučajeva na 59.000 testiranih.

  • Moramo biti spremni na značajan rast broja novih slučajeva sada kada se borimo s novom varijantom”, kazala je Gladys Berejiklian.

Hitan sastanak

Australsko vijeće za nacionalnu sigurnost trebalo bi u ponedjeljak održati hitan sastanak zbog sve većeg broja novozaraženih u cijeloj zemlji.

U Queenslandu su vlasti pozvale stanovnike nekoliko regija, uključujući i glavnoga grada te države Brisbanea, da nose maske, još i prije nego što je propis stupio na snagu u ponoć na ponedjeljak.

Sydney u dvosedmičnoj karanteni

Sydney je u nedjelju ušao u dvotjedno potpuno zatvaranje kako bi se suzbilo širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, a u Zapadnoj Australiji ponovo je uvedena obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima te su na tri dana ograničena druženja u kućama i okupljanja na otvorenom u glavnome gradu te države Perthu.

Premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian rekla je da će građani u cijelom Sydneyju s okolnim područjima Blue Mountains, Central Coast i Wollongong morati ostati u svojim domovima do 9. srpnja, čime je obuhvaćeno oko 5 miliona stanovnika.

  • Kada je riječ o zaraznoj varijanti poput delte, trodnevno zatvaranje ništa ne znači – ako ćemo to provoditi, učinimo to kako treba”, rekla je.
  • Moramo se pripremiti za mogući veliki broj slučajeva sljedećih dana”, upozorila je Berejiklian.

Australija je do sada bila mnogo uspješnija od drugih razvijenih zemalja u sprječavanju širenja koronavirusa te je zabilježila samo 30.450 slučajeva i 910 umrlih.

Leave a Comment