HAFIZI IZ TURSKE I OVOG RAMAZANA UČESTVUJU U VJERSKIM AKTIVNOSTIMA ŠIROM BIH

 

U okviru saradnje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet), 15 hafiza iz Turske učestvovat će tokom ramazana u različitim vjerskim aktivnostima u nekoliko bh. Gradova.

Ataše za vjerska pitanja ambasade Republike Turske u BiH Yunus Keles sastao se danas sa hafizima iz Turske u džamiji u kampusu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), gdje ih je informisao o vjerskom životu muslimana u BiH, ali i gradovima u kojima će boraviti tokom ramazana.

Hafizi iz Turske raspoređeni su gradovima širom BiH, a to su Breza, Fojnica, Kiseljak, Kakanj, Olovo, Goražde, Mostar, Bihać, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Cazin i Sanski Most, gdje će, između ostalog, klanjati namaze, učiti mukabele (učenje 20 stranica Kur’ana svakog dana u džamiji ili na mjestu gdje se klanja teravija).

Keles je za AA kazao kako hafizi iz Turske već nekoliko godina tokom ramazana borave u BiH te kroz učešće u ramazanskim aktivnostima na određeni način predstavljaju svoju zemlju, javlja AA.

  • Ove godine iz Turske nam je stiglo 15 hafiza. Oni će od sutra početi sa svojim aktivnostima u više bh. Gradova – rekao je Keles.

Podsjećajući da je ramazan mjesec u kojem je svaki trenutak ispunjen, kroz sehur, iftar, molitvu, učenje Kur’ana, Keles je poručio da je ramazan u tom smislu mjesec kada čovjek obnavlja svoju energiju.

  • Poseban značaj mjeseca ramazana i duhovnosti je svakako veliki ako ga posmatramo u kontekstu pandemije koronavirusa. U ovom teškom periodu pandemije čovjek shvata da mu je potrebna duhovnost i motivacija, odnosno da je svijet u kojem živi prolazan – poručio je Keles.

Ibrahim Mansur jedan je od hafiza koji će ramazan provesti u BiH. Prvi put boravi u ovoj zemlji, a kaže kako je radostan što će ovaj odabrani mjesec muslimana provesti s braćom u BiH. Raspoređen je na područje Medžlisa IZ Olovo.

  • Vjerujem da će ovo biti jedno lijepo ramazansko iskustvo. Nadamo se da će naša braća u BiH biti zadovoljni – rekao je Mansur.

Podsjeća kako u njegovoj zemlji, nažalost, zbog uvjeta pandemije u džamijama neće biti klanjan teravih-namaz.

  • Živimo u vremenu kada smo primorani da odgodimo neke naše poslove. U tom smislu smatram da je ramazan prilika da tu prazninu slobodnog vremena popunimo vrijednostima naše vjere – poručio je Mansur.

Hafizi iz Turske su dobili prevode Kur’ana koje će tokom ramazana podijeliti džematlijama, kao i brošure koje govore o terorističkoj organizaciji FETO, a riječ je o organizaciji koja djeluje kroz zloupotrebu vjere i koja je odgovorna za pokušaj puča u Turskoj, 15. jula 2016.

Leave a Comment