HISTORIČAR ENVER IMAMOVIĆ ZA DDBIH: BOSNA JE ODUVIJEK BILA PLIJEN!

U današnjoj emisiji ‘Dobar dan BiH’, razgovarali smo o vezama Mađarske i Bosne i Hercegovine kroz historiju sa Enverom Imamovićem, historičarom.

Na početku je kazao kako je naša historija usko vezana sa Mađarima, iako nemamo zajedničke granice.

  • Naše veze potječu čak od prije Kulina bana, dakle te veze su starog datuma i bile su vrlo intenzivne, tačnije 12. stoljeće. Mađari su došli iz Azije, oni su azijatski narod koji je u 8. i 9. stoljeću došao u Evropu i naselili panoniju, tačnije srednju Evropu. Tu su došli  istabilizirali se. Jedna grana je otišla čak u Finsku. Svaki narod kada dođe na neko područje treba određeno vrijeme da se stabilizira i kroz taj period su prošle sve zemlje. Njima je trebalo 200 godina da stvore državu. Mađarska je kroz čitav srednji vijek bila najjača kopnena sila Evrope – istakao je Imamović.

Kazao je kako su Mađari postali kršćani pod utjecajem svojih susjeda, tačnije njemaca, francuza i drugih.

  • Nakon 200 godina su postali kršćani. Kada su primili kršćanstvo, postali su jaki kršćani u tolikoj mjeri da je čitav srednji vijek bila angažirana od Pape za sve poslove koji su se ticali Vatikana, vjere i kršćanstva. U isto vrijeme do 10. stoljeća Bosna je bila zemlja hereze ili bogumilstva. Upravo je Vatikan angažirao Mađarske kraljeve da suzbijaju herezu na balkanu, koja je postojala jedino u Bosni. Tad počinju dejstva između Bosne i Mađarske – naglašava Imamović.

Naveo je kako su Mađari žustri pripadnici kršćanstva i dan danas skupa sa Poljacima.

  • Njihov prvobitni zadatak je bio uništavanje bogumilstva u BiH. Međutim, to je bilo tek pokriće, treba gledati podlogu, a podloga je bila ekonomija. Nijedan narod nije išao da pokori drugi narod iz sporta, nego iz imovine. Bosna je jedna od najbogatijih zemalja Evrope rudnim blagom. Velika je mogućnost da smo bogati i uranijomom, litijum već imamo u fojnici. Rudno blago je tada sve privlačilo – smatra Imamović.

Dodaje kako smo geografski Mađarskoj interesantni obzirom da je Mađarska ravnica, te da nema rudinika.

  • U Bosni ima posebno željeza. Rata nema bez oružja, a oružja nema bez metala, a to sve ima u Bosni. Stotinama godina je Mađarska napadala Bosnu kako bi izašla na more – kazao je Imamović.

Istakao je kako su se križarski ratovi vodili u Bosni i Hercegovini, obzirom da su Mađari bili angažovani do Pape da zatru bogumilstvo.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

 

Leave a Comment