Hrvatska traži izvinjenje od Srbije zbog izjava da je Knin srpski teritorij

 

TENZIJE

Penjući se na kninsku tvrđavu, Stojković je snimio video u kojem prijatelje pozdravlja sa “srpskog okupiranog teritorija”

 

Miloš Stojković

FOTO: FACEBOOK

 

Hrvatska je jučer zatražila izvinjenje Srbije i najavila slanje protestne note nakon što je član srbijanskog izaslanstva nazvao Knin “srpskim i okupiranim” i poželio da se nad njim ponovno vijori srpska zastava.

Miloš Stojković, humanitarni radnik i teolog, bio je u izaslanstvu predvođenom državnim tajnikom u srbijanskom ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koje je obilazilo srpsko stanovništvo u Šibensko-kninskoj županiji u povodu vjerskog praznika.

Penjući se na kninsku tvrđavu, Stojković je snimio video u kojem prijatelje pozdravlja sa “srpskog okupiranog teritorija”.

“Sada smo opet u našoj Krajini, ovo vam je Knin”

– Sada smo opet u našoj Krajini, ovo vam je Knin, živjela Srbija odavde. Oni slave ovdje Oluju takozvanu, slave pogrom srpskog naroda, a mi smo tu da im pokažemo koliko možemo i da je ovo ipak srpska krajina…”, rekao je i usmjeravajući kameru u vrh tvrđave te dodao: “Ono na vrhu je njihova zastava, dat će Bog da jednom vratimo našu, ovo je okupirani srpski Knin.”

Knin je od 1991. do 1995. bio središte tzv. Republike Srpske Krajine, odmetnutog teritorija pod kontrolom lokalnih Srba koji su se pobunili protiv hrvatskih vlasti. Oslobođen je u vojnoj akciji Oluja u avgustu 1995.Miloš Stojković

  • Miloš Stojković

    FOTO: FACEBOOK


Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova najoštrije je osudilo taj “skandalozan čin i odašiljanje poruka kojima se na najgrublji način vrijeđa Republika Hrvatska te propagiraju poražene velikosrpske ideje”.

Izjave dolaze od osobe koja je bila dio službenog izaslanstva iz Republike Srbije

– Posebno izražavamo žaljenje što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila dio službenog izaslanstva iz Republike Srbije, za što očekujemo službenu ispriku i nedvosmisleno ograđivanje – navodi se u saopćenju.

Na Zrinjevcu najavljuju da će poslati prosvjednu notu Srbiji i kažu da hrvatska policija provodi izvide u vezi s tim incidentom.

Leave a Comment