Igor Davidović: O ratu govore političari koji sa strepnjom naziru svoj skori kraj i pacovi rata

Na Balkanu je vatra ugašena, ali žar još tinja – Taj žar neće zapaliti novi rat, kaže osnivač Demokratskog centra

Igor Davidović, osnivač Demokratskog centra, za Oslobođenje govori o novom pokretu i želji generacija stasalih poslije rata za promjenama.

JEDNOM STE REKLI: “NA BALKANU JE VATRA UGAŠENA, ALI ŽAR UVIJEK TINJA”. NAKON IZJAVA IZ SUSJEDNE SRBIJE, ALI I DODIKOVIH PRIJETNJI “ŠTA BI BILO AKO NATO INTERVENIŠE”, NEĆE VALJDA VATRA PONOVO BUKNUTI?

– Da, rekao sam, ali i napisao i objavio da je na Balkanu vatra ugašena, ali da žar još tinja. Taj žar neće zapaliti novi rat. O ratu govore političari koji sa strepnjom naziru svoj skori kraj, ali i pacovi rata svoj “spas” vide u novom sukobu. Žar zaista tinja, ali mi želimo da ga rasplamsamo u veliku promjenu i da novi ljudi politici vrate čast i dostojanstvo. Nije politika nužno i uvijek prljava, zakulisna, kriminalna rabota, nego treba da bude izgrađena kao izazovna, moćna ljudska djelatnost, koja pokreće svijet naprijed, vođena moralnim imperativom ljudskog i građanskog dostojanstva kao opšteg interesa, pretočenog u elementarno pravo svakog od nas koji tu živimo. Zvuči idealistički, ali bez hrabre vizije nema ni stvarnog napretka, ističe Davidović.

Leave a Comment