Inicijativama DF-a zaustavljena pljačka radnika

 

 

Na današnjoj 18. redovnoj sjednici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončana je rasprava po drugoj tački dnevnog reda u okviru koje se raspravljalo o prijedlogu Zakonu o stečaju u hitnom postupku.

Podsjećamo, Ustavni sud FBiH je u martu 2016. godine Zakon o stečaju proglasio neustavnim, i to nakon apelacije potpredsjednika Federacije Milana Dunovića (DF).  Navedena apelacija imala je za cilj bezuvjetno staviti prava radnika na prvo mjesto. Od tada zastupnici Demokratske fronte u kontinuitetu  i u sinergiji sa potpredsjednikom Dunovićem rade na izmjenama i poboljšanjima aktuelnog zakona.

Do presude Ustavnog suda Federacije BiH, Zakon o stečaju je bio neustavan više od 10 godina. Takvim neustavnim Zakonom omogućeno je sistemsko kriminogeno bogaćenje, na štetu radnika. Presudom je Zakon vraćen u ustavne norme, a radnička potraživnja su sada u prvom isplatnom redu.

Zahvaljujući ranijem amandmanskom djelovanju Kluba Demokratske fronte i angažmanu potpredsjednika Dunovića, izmjenjeni su i korigovani članovi 92. i 99. Zakona. Tim korekcijama radnici poslovnih subjekata u kojima je pokrenut stečaj prepoznati su kao prvi isplatni razred (što u predloženom tekstu nije bio slučaj), a također je osigurana i naplata potraživanja po osnovu vremena nastanka duga (što je za povjerioce veoma bitno).

Na današnjoj sjednici Klub zastupnika Demokratske fronte na prijedlog izmjena Zakona o stečaju uložio je tri amandmana koji su na sjednici i prihvaćeni. Amandmani se odnose na članove 18. 71. i 76. kojima je ograničena dužina trajanja stečajnog postupka, ograničen broj postupaka koje istovremeno može da vodi jedan stečajni upravnik i konačno smanjena starosna granica za stečajne upravnike koji mogu biti angažovani u stečajnom postupku.

Demokratska fronta je istovremeno svjesna da Zakon i sa ovim prihvaćenim rješenjima na poboljšanju teksta nije idealan, te ostaje zadatak je da se u narednom periodu, kroz izmjene i dopune zakona definiše obaveza uključivanja predstavnika sindikata u sastav odbora povjerilaca, obaveznom definiše izrada Plana reorganizacije društva u stečaju, te uvezivanje radnog staža radnicima privrednih društava u kojima je stečajni postupak okončan.

Iz Kluba Demokratske fronte također su naglasili da se stranke lijevo – građanske orjentacije konačno moraju vratiti zalaganju za prava i zaustavljanju pljačke radnika, te da u tome smislu DF neće prestati da daje svoj doprinos.

Leave a Comment