ISTRAŽIVANJA POKAZALA: VAKCINE PFIZER I ASTRAZENECA SU EFIKASNE U ZAŠTITI OD INDIJSKOG SOJA KORONAVIRUSA

 

Istraživanje Zdravstvenog zavoda Engleske pokazalo je kako su vakcine kompanija Pfizer i AstraZeneca efikasne u zaštiti ljudi od indijskog soja koronavirusa.

Analiza koja je provedena između 5. aprila i 16. maja, pokazala je kako Pfizerove vakcine pokazuju efikasnost od 88 posto u slučaju indijskog soja koronavirusa dvije sedmice nakon uzimanja druge doze. S druge strane, protiv britanskog soja koronavirusa, Pfizerove vakcine pokazale su efikasnost od 93 posto.

Također, naučnici su istražili i djelovanje AstraZenece na indijski soj koronavirusa. Prema podacima studije, AstraZeneca je, kada je riječ o indijskom soju koronavirusa, pokazala efikasnost od 60 posto što je šest posto manje u odnosu na zaštitu koju vakcina pruža protiv britanskog soja (66 posto).

Kako prenosi britanski The Guardian, razlog zašto postoji razlika u efikasnosti između dvije vakcine mogao bi biti u tome što je vakcini kompanije AstraZeneca potreban nešto duži period kako bi dostigla maksimalnu efikasnost. Nakon toga, vakcina prema podacima naučnika pruža znatno dužu zaštitu od koronavirusa.

  • Sada je sasvim jasno zašto je važna druga doza vakcina kako bismo osigurali najjaču zaštitu protiv koronavirusa i svih njegovih varijanti – rekao je Matt Hancock sekretar engleskog zavoda.

S obzirom na zaštitu koju vakcine pružaju protiv različitih varijanti koronavirusa, istraživači su istakli kako očekuju da vakcina dostigne maksimalnu efikasnost i kada je riječ o smanjenju broja hospitalizacija te smrtnih slučajeva.

  • Ova studija je pokazala kako vakcine pružaju visok nivo zaštite protiv simptomatskih slučajeva zaraze indijskim sojem koronavirusa. Očekujemo da pruže istu zaštitu i u cilju smanjenja broja smrtnih ishoda te hospitalizacija zbog zaraze koronavirusom – rekao je šef imunološkog odjeljenja zavoda u Engleskoj.

Od početka procesa vakcinacije u Engleskoj obavljeno je nekoliko istraživanja koja su rađena u cilju analiziranja efikasnosti vakcina u borbi protiv koronavirusa.

Prema podacima, program vakcinacije u Engleskoj je do sada spriječio više od 13.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa te najmanje 39.100 hospitalizacija naročito starijih osoba.

Leave a Comment