JAKO JE ZATRESLO, KAO DVIJE EKSPLOZIJE: JAK ZEMLJOTRES SE OSJETIO I U DIJELOVIMA BIH

 

Zemoljtres koji je jutros pogodio Crnu Goru, osjetio se u dijelovima BiH, a svjedočenja iz Crne Gore dovoljno govore o njegovoj jačini.

Zemljotres jačine 4,5 stepeni po Richteru pogodio je jutros, u 1:18 sati, Crnu Goru. Osjetio se i na širem području Hercegovine, kao i u Sarajevu.

  • Sektor za seizmologiju je registrovao zemljotres srednje jačine, sa epicentrom 7 kilometara severoistočno od naselja Kruševice u Herceg Novom. Jačina zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 4,4 jedinice Richterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od 6 stepeni Merkalijeve skale (MCS), saopćeno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Prema preliminarnim podacima, žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 10 kilometara.

  • Na osnovu teorijskog modela makroseizmičkog polja ovog regiona, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati samo manje materijalne štete u epicentralnom području, navedeno je u saopštenju.

Na Twitter stranici EMSC-a stanovnici Crne Gore opisali su kako je izgledao jutrošnji potres, a najviše se javilo onih koji borave u Herceg Novom: “Jako je zatreslo”, “Zvuk brrrr i kraj”, “Probudilo me iz zna, jak je bio ovaj”, “Smirivala sam uznemirene goste koji su odmah tjeli da idu”, ” Kao dvije eksplozije”, samo su neka od svjedočenja.

Leave a Comment