Kako se priča o odgovornosti i radu pojedinaca pretvori u priču o ugroženosti naroda

 

Gostujući nedavno u programu N1 TV, Milan Tegeltija, iako rezervirano, nagovijestio je podnošenje ostavke na funkciju predsjednika VSTV-a, a što bi trebao službeno objaviti ove sedmice  na konferenciji za medije.

 

Tegeltija je kazao kako je uplašen za svoju sigurnost, kako su napadi na njega učestali i da će mu stavovi ostalih članova VSTV-a pomoći da odluči. Podsjetimo,njegove kolege na posljednoj sjednici zatražile su da podnese ostavku. Sastanak je uslijedio nakon što je u portal istraga.ba objavio  snimak  u kojem Tegeltija obećavao imenovanje članici VSTV-a, odnosno  uvjeravao  svoju kolegicu iz Vijeća Milijanu Buhu u telefonskom razgovoru da će razraditi taktiku imenovanja njene sestre Sanje Čegar na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Ne želim da prođem kao Jozo Leutar u Sarajevu, poručio je Tegeltija aludirajući na atentat iz 1999. godine te istakao da je zabrinut za svoju sigurnost jer nema pratnju i osiguranje.

U “pomoć” je Tegeltija pozvao Milorada Dodika i Željku Cvijanović te kazao  kako je imao obavezu da obavijesti predsjednicu RS-a i člana Predsjedništva BiH iz RS-a o stanju i atmosferi u VSTV-u.

Time je  Tegeltija na kraju i sam dokazao da služi Miloradu Dodiku i politici SNSD-a, te su sve njegove ranije izjave o njegovoj nezavisnosti pale u vodu kada se pojavio na jučerašnjoj press konferenciji s Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

“Imao sam tu obavezu jer sam izabran iz RS-a, a što se mene tiče uslovi za rad na nivou BiH, kada sam u pitanju lično ja, postaju nemogući. Ja kao osoba i predsjednik VSTV-a izložen sam nezakonitim, obavještajnim i paraobavještajnim aktivnostima koji mogu rezultirali i mojom likvidacijom. Ja na to teško da mogu pristati, jer to nisu uslovi koji osiguravaju bilo kojem profesionalcu da časno obavlja svoj posao. U četvrtak ću saopćiti svoju konačnu odluku”, poručio je.

“Ne postoje sigurnosni uslovi da radi u VSTV-u. U poziciji smo da kažemo da kadrovi iz RS-a koji sprovode politiku RS-a ostaju časni i dio projekta u RS-u, a oni koji prihvate da budu podanici političkog Sarajeva i međunarodne zajednice su prodani i kupljeni od tih faktora”, kazao je Dodik.

Smatra on i da je VSTV neustavna kategorija, a o Sarajevu je govorio kao o “političkom monstrumu “, a ničim izazvan skrenuo je pažnju i na navodne planove o institucionalnim napadima na RS.

“Dolazimo u poziciju da Sarajevo, odnosno SDA, kaže da je pravosuđe izgubljeno i da ga treba vratiti u njihove ruke. Nama tamo nije sigurno boraviti, to javnost u RS-u treba znati. RS je spremna garantovati svakome sigurnost u RS-u bez obzira na nacionalnu pripadnost i koga predstavlja. Ogorčeni smo na neke pravosudne presude koji su tipično vezani za politiku”, dodao je.

Dodik je pozvao sve Srbe da se “čuvaju u Sarajevu, jer to nije normalna sredina”.

“Vratite se RS-u da dogovorimo daljnji rad na nivou BiH”, poručio je.

Izvršna direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić smatra da predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija poistovjećuje funkciju koju obavlja sa svojim životom te zato smatra da je ugrožen.

“Njemu je ugrožena pozicija, ali pošto oni poziciju i funkciju koju obavljaju poistovjećuju sa svojim životom, onda je to neko standardno ponašanje. Tu se bilo kakvo pozivanje na odgovornost pojedinaca koji obavljaju značajne funkcije u državi uvijek poistovećuje s ugrožavanjem institucija i svega ostalog”, kaže Ivana Korajlić.

Dodaje da se uvijek skreće pažnja na to da se radi o orkestriranim napadima, priče kako neko želi nekog da smakne ili na državni udar.

“To je pokazatelj na koji način se tretira javnost i građani ove države, a s druge strane kako se tretira bilo kakav mehanizam odgovornosti. Radi se o osobi koja obavlja jednu od najodgovornijih funkcija u državi koja je odgovorna za gotovo kompletno pravosuđe, koja u nekoliko navrata bude povezana s korupcijskim aferama i vrlo neprimjerenim ponašanjem”, rekla je Korajlić za Srpskainfo.

Smatra da umjesto da se šalju javne poruke na način da mora odgovarati i da institucije sve ispitaju, ide se u direktnu političku podršku i to osobi koja bi morala biti nezavisna.

“Svrstava se i daje se podrška bez obzira na to šta je uradio, a sve se svodi na priču o ugroženosti jednog naroda, jednog čovjeka ili bilo čega drugog”, zaključila je Korajlić.

Tegeltija je najavio da će svoju odluku o ostavci najvjerovatnije saopštiti u četvrtak, 10.decembra.

Leave a Comment