KOMŠIĆ ODGOVORIO RUSIJI: JEDINSTVENA BIH JE POSTOJALA I PRIJE ENTITETA, POSTOJATI ĆE I POSLIJE NJIH

 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je pokušaj Rusije u negiranju jedinstva države Bosne i Hercegovine kao državne cjeline, kao najdublji izraz nepoštivanja države BiH od strane predstavnika te države.

  • Selektivno pozivanje na Ustav BiH pri čemu se nastoji uvećati uloga entiteta na uštrb države Bosne i Hercegovine kao cjeline, te poručiti da su entiteti iznad države, nije samo loša poruka od strane Ruske Federacije, nego se očito svjesno previđaju činjenice – izjavio je.

Komšić naglašava da Bosna i Hercegovina ima svoj državni kontinuitet, postojala je i prije entiteta, a postojati će i poslije njih.

  • Podsjećam na prvi član Ustava Bosne i Hercegovine:

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada Bosna i Hercegovina, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama”, podsjetio je član Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Ruska ambasada u BiH danas je saopštila da se nije pridružila današnjoj zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC) jer je smatra neuravnoteženom, a zatim detaljnije objasnila svoje stajalište na koje je i reagovao Željko Komšić.

Leave a Comment