KOMŠIĆ UPOZORAVA: Kriza u BiH će biti jača, svako ko se zavarava sa onom “neće valjda”, moram da ga razočaram. Dodik će ići do kraja, kao i Čović…

“Čini se da je desničarska politika u ovom trenutku jača, mada se to klatno pomjera na stranu i socijaldemokratije i liberalnog pristupa sistemu vrijednosti. Ni Orban ni Varhelyi se neće promijeniti, a ima još zemalja koje su na tom ‘Orbanovom pravcu'”, upozorava Komšić u razgovoru za „Oslobođenje“.

Zbog rezultata izbora u Njemačkoj očekuje da će doći do promjena, prije svega u shvatanju sistema vrijednosti po kojem cijela Evropa može da živi a to, smatra Komšić, nije ono što zagovaraju Orban i Varhelyi.

“Kriza u BiH će biti jača, svako ko se zavarava sa onom ‘neće valjda’, moram da ga razočaram. Dodik će ići do kraja, kao i Čović”, govori Komšić i dodaje da se ponašanje Beograda i Zagreba ne može ocijeniti kao prijateljsko.

“Dodik će se možda zaustaviti u jednom trenutku, ako dobije neke krupne ustupke koje mu ne možemo i ne trebamo dati, a radi se o pitanju državne imovine, Oružanih snaga i povlačenju zakona o negiranju genocida”, rekao je.

 

Interes Zagreba

Za Komšića nema dileme kada kaže da je Dodikov cilj rasturanje BiH, te da to odgovara političkim krugovima iz Zagreba, kao i onima koju su naslonjeni na njih.

“To je i priča o trećem entitetu, dakle realizacija onih ciljeva koji nisu ostvareni ratom. A ja nisam obavezan da radim za interese Zagreba, nego za interese svoje zemlje, ne druge”, ističe.

Političari iz Republike Srpske su pod istragom zbog rušenja ustavnog poretka države, a Komšić poručuje da je sada sve upravo u rukama pravosuđa.

“Ako ne urade svoj posao, oni mogu biti ti koji su slomili državu. Da li će imati snage to pravosuđe, takvo kakvo je, da se nosi sa ovim vidjet ćemo u narednom periodu”, govori Komšić, koji ističe kako mu je dužnost biti optimista, ali i da kao građanin BiH želi da vjeruje da će sada pravosuđe dokazati i pokazati kako se može nositi sa situacijom.

Leave a Comment