KONFERENCIJA O IMUNIZACIJI U KS: EVO KOLIKO DELTA SOJ MOŽE ZARAZITI OSOBA

 

Danas je održana konferencija za medije povodom imunizacije u Kantonu Sarajevo.

Kako je kazao ministar Vranić, povod je nastavak vakcinacije i dolazak većih količina vakcina koje će rasporediti i na Kanton Sarajevo. Trenutno imaju Sinopharm i Astra Zeneca vakcine.

 

Na konferenciji su još bili epidemiologinja Anisa Bajramović iz Zavoda za javno zdravstvo i Ademir Spahić, koordinator vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

Bajramović je u početku izlaganja naglasila da je epidemiološka situacija trenutno u Kantonu Sarajevo zadovoljavajuća i da je u Zetri dato 65.000 doza vakcina.

  • Jučer smo imali tri novozaražena, a trenutna incidenca na 100.000 iznosi šest, trenutno je u Kantonu Sarajevo hospitalizirano 26 pacijenata. Trenutno aktivnih slučajeva u Katnonu Sarajevo je 78, a 664 aktivne samoizolacije. Podjednak je udio muškog i ženskog spola, najveći broj zaraženih je bio u Općini Novi Grad. Više od 6.000 zdravstvenih radnika vakcinisano je jednom dozom a više od 5.000 sa dvije doze. S prvom dozom vakcinisane su osobe od 60 godina 32.496, kazala je Bajramović.

Govoreći o organizaciji imunizacije, Spahić je kazao da sve protiče u najbolje redu te da su uz probleme završili revakcinaciju sugrađana koji su trebali da se revakcinišu sedam dana prije.

  • Sa zakašnjenjem su dobili drugu vakcinu, ide revakcinacija onkoloških pacijenata. Krećemo u proces po planu imunizacije, obezbijeđene su revakcine. 10.000 doza AstraZeneca planirano je od srijede. U subotu je stiglo iz Srbije 10.000 AstraZeneca vakcine , tražili su da se uzorci pošalju sa carine kako bismo mogli od srijede, danas se radi revakcinacija onkoloških pacijenata, danas je došlo nešto i Pfizera koje su došle preko meghanizma. Sutra će biti pozvano oko 600 građana na prvu dozu, kaže Spahić.

Naglašava kako je vakcinacija planirana sam ou Zetri a ne u domj zdravlja, jer se tamo ne može staviti 30 boksova. Vakcinacija u prostorijama domove i zdravlja nije moguća.

Masovna imunizaciji planirana je samo u Zetri ne možete u dom zdravlja staviti 30 boksova, a vakcinacija u prostorijama domova zdravlja nije moguca.

  • Nemamo informaciju da je registriran Delta soj u Kantonu Sarajevo – kazao je Vranić

Bajrović je kazala da je u petak dobila informaciju, španjolka je obolila i njen uzorak je došao u Kanton Sarajevo, a soj kao soj

Bajramovic- u petak sam dobila inf španjolska je obolila i njen uzorak je došao u KS.

Na kraju su kazali da jedan delta soj jedne osobe može zaraziti pet osoba.

Leave a Comment