Male im plate: Vijeće ministara povećalo osnovice plata za uposlene u državnim institucijama

 

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine razgovarano je o državnom budžetu za 2021. godinu, a ministri su odbili Prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, prenosi Avaz.

Vezani članci:

Opozicija u Predstavničkom domu traži izglasavanje nepovjerenja Vijeću ministara BiH
U Parlamentu BiH podnesen zahtjev da se glasa o smjeni Vijeća ministara BiH!
NB podnosi inicijativu za smjenu Vijeća ministara na čelu sa Tegeltijom
Prvi čovjek Vijeća ministara BiH: Bez dodatnih mjera, naručeno je više od 1,2 miliona vakcina za građane BiH
Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara BiH

Piše: Haris Ahbabović

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda navodi kako je prva tačka o kojoj su razgovarali osnovica za plate uposlenih u institucijama u Bosni i Hercegovini, što je usko vezano za budžet. Dogovarali su se u vezi s povećanjem osnovice, no izjašnjenje je odgođeno za narednu sedmicu.

– Sam tok rasprave i svega ostalog danas je bio dosta korektan i konkretan, a ja, kao predlagatelj nacrta, sam se usaglasio da damo još vremena ovome. Planirano je vraćanje osnovice na 498 KM, što je otprilike za četiri posto više nego što je trenutna osnovica, ali to ne znači povećanje, budući da je do 2012. godine smanjivana dva puta pa smo se sada vratili na osnovicu iz te godine”, rekao je Bevanda.

Druga tačka sa sjednice je Prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije. Predlagač te tačke je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a odluka nije usvojena.

– Žao mi je što Vijeće nije podržalo odluku, mislim da je ovo bio dobar momenat da na temelju primjene Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju budemo ravnopravni partneri EU, bez kompleksa”, rekao je resorni ministar Staša Košarac.

Dodaje i da mu odluka državnih ministara da ne podrže odluku koju je predložilo njegovo ministarstvo o posebnim mjerama na uvoz, izgleda kao zarobljeništvo stava evropske delegacije u BiH. Pri tome smatra da trpe oni čiji glas i potrebe ne čujemo, a to su, kako on kaže, proizvođači iz BiH.

Leave a Comment