Mijatović “otkriva” priče iz međunarodnih krugova: Paket koji zadovoljava tri lidera

ŠTA SE VALJA

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kaže da se u međunarodnim krugovima uveliko govori o “paketu” koji će zadovoljiti tri etnonacionalna lidera u BiH.

“Dolazak SNSD-ovaca na današnje zasedanje PSBiH je ništa drugo nego kapitulacija pogubne politike Milirada Dodika. Zahtjev za smjenu ministra Podžića je puko opravdanje ili pak realizacija dogovora Milorada Dodika s međunarodnom zajednicom”, smatra Mijatović.

On kaže kako se uveliko priča po krugovima međunarodne zajednice kako je Dodik pristao na vraćanje u institucije BiH, a da zauzvrat dobije Zakon o državnoj imovini po svojim željama i proglasi veliku nacionalnu pobjedu u entitetu i time dobije prostor za kampanju i još jednu pobjedu na izborima na krilima lažnog nacionalizma. Mijatović kaže da zbog toga ne čudi najava istoga na press konferenciji u Beogradu s Aleksandrom Vučićem.

“Paralelno s tim Dragan Čović se primirio jer je dobio obećanje da će proći Izborni zakon po njegovim željama. Kada ovo sve analiziramo, vidimo da je najava odlaska Bakira Izetbegovića u Beograd očigledno dio ukupnog paketa, jer su sva tri lidera etnonacionalih grupa pritisnuta najavljenim sankcijama SAD-a, a svakako je priča po istim međunarodnim krugovima kako su Bošnjaci dobili Zakon o zabrani negiranja genocida i da su tim zadovoljeni njihovi zahtjevi”, dodao je Mijatović.

Mijatović kaže da je politika SDP-a veoma jasna i da nema trgovine sa državom i građanima BiH.

“Ruku za saradnju u odbrani i izgradnji BiH dajemo svima, ali ćemo brutalno kazniti svaku izdaju države. Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država svih građana, a nikako savez etnonacionalih plemena i ničija očevina da se njom može trgovati”, poručio je.

Leave a Comment