NEĆETE VJEROVATI KOLIKO JE PALA STOPA ZARAZE I SMRTNOSTI NAKON PRVE VAKCINACIJE U ITALIJI

 

Pet sedmica nakon vakcinacije prvom dozom Pfizerove, Modernine ili AstraZenecine vakcine stopa zaraze među odraslim osobama svih dobnih grupa pala je za 80 posto, pokazalo je italijansko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u subotu.

Prvo istraživanje neke države članice Evropske unije o stvarnom utjecaju imunizacije proveli su naučnici s italijanskoga Nacionalnog instituta za zdravlje i ministarstva zdravstva na 13.7 miliona stanovnika vakcinisanih u cijeloj zemlji.

 

Znanstvenici su proučili podatke od dana kada je počela vakcinacija u Italiji – 27. decembra 2020. – a studija je trajala do 3. maja 2021.

Isti obrazac za muškarce i žene, bez obzira na njihovu životnu dob

Njihova analiza pokazala je da se rizik od infekcije virusom SARS-CoV-2, kao i od hospitalizacije te smrtnog ishoda, postupno smanjivao nakon prve dvijes sedmice od primanja prve doze vakcine, prenosi Index.

  • Trideset i petog dana od primanja prve doze vakcine naučnici su uočili 80 posto manje slučajeva zaraze, 90 posto manje hospitalizacija i 95 posto manje smrtnih slučajeva od posljedica bolesti – objavio je Institut.

Istaknuo je da je isti obrazac uočen i u muškaraca i u žena, bez obzira na njihovu životnu dob.

“Ovi podaci govore u prilog učinkovitosti kampanje vakcinacije”

  • Ovi podaci govore u prilog učinkovitosti kampanje vakcinacije i potrebi da se što prije postigne što veća vakcinisanost stanovništva kako se više ne bismo suočavali s hitnim medicinskim stanjima – rekao je predsjednik Instituta Silvio Brusaferro.

Među gotovo 14 miliona sudionika italijanskog istraživanja bilo je 95 posto onih koji su primili obje doze vakcine Pfizera i Moderne, a ostatak se odnosio na osobe vakcinisane AstraZenecinom vakcinom, koje dotad još nisu bile primile drugu dozu.

Dosad je Italija slijedila preporuke proizvođača, dajući pacijentima drugu dozu Pfizerove vakcine tri sedmice nakon prve, drugu dozu Modernine vakcine četiri sedmice nakon prve te drugu dozu AstraZenecine vakcine 12 sedmica nakon prve.

Po najnovijim podacima, do subote je obje doze vakcine primilo oko 8.3 miliona Italijana, ili 14 posto stanovnika, a 10 miliona je primilo prvu dozu vakcine.

Leave a Comment