NELSON: SIGURAN SAM DA BI PREDSJEDNIK BIDEN VOLIO DOĆI U BIH

 

Američki ambasador u BiH Eric Nelson siguran je kako bi predsjednik SAD-a Joe Biden volio doći u BiH. U intervjuu za Večernji list BiH rekao je da bi to moglo zavisiti, između ostalog, i od toga koliki će ovdje napredak biti postignut i zaslužena posjeta.

Kada je riječ o utjecaju drugih velikih sila u BiH i regiji, Nelson navodi kako postoji jasna razlika između ciljeva Rusije i Kine i ciljeva euroatlantskih partnera, ističući da širom ove regije Rusija promovira podjele.

  • Ono što vidimo je da ne zagovaraju stabilniju i samoodrživiju BiH. Isto tako, Rusiji i Kini korupcija u ovoj zemlji nije problem. Za Sjedinjene Američke Države je veoma jasno da korupcija podriva demokratiju i poslovanje u ovoj zemlji i pridonosi nesigurnosti koja tjera mnoge mlade talentirane ljude da odlaze iz ove zemlje. Sjedinjene Američke Države, koje dijele iste vrijednosti kao i vaša zemlja, smatraju da je vaša budućnost u okviru euroatlantske zajednice, kao demokratske i suverene zemlje, čiji teritorijalni integritet nije upitan. Dijelimo iste vrijednosti”, kazao je Nelson.

Upitan o mogućnosti posjete predsjednika Joea Bidena Bosni i Hercegovini, američki ambasador je odgovorio kako takvo nešto “treba zaslužiti”.

  • Siguran sam kako bi predsjednik Biden volio doći, a to bi moglo ovisiti, između ostalog, i od toga koliki će ovdje napredak biti postignut i zaslužena posjeta. Također, bilo bi nam drago da u BiH dođe neko od drugih visokih američkih dužnosnika. Pa čak i u Mostar. Recimo, u ujedinjenu muzičku školu. Kao što znate, u Mostaru je jedan od veoma bitnih projekata, odnosno pokušaja ponovnog oživljavanja i ujedinjenja stare muzičke škole. Potrebni su nam neki dobri rezultati i dobre priče kako bismo uspjeli privoljeti visoke američke dužnosnike da dođu u Bosnu i Hercegovinu. A vi znate koliko se mi trudimo da se to dogodi – kazao je Nelson u intervjuu za Večernji list BiH.

Leave a Comment