NELSON ZA HAYAT: SUSJEDNE ZEMLJE MOGU IGRATI POZITIVNU ULOGU, ALI RJEŠENJA TREBA DA DOĐU IZ BIH

 

U jučerašnjem gostovanju američkog ambasadora Erica Nelsona u Hayatovoj emisiji Dobar dan BiH, on je govorio i o miješanju Hrvatske u politiku Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao, on i njegove kolege žele jeste omogućiti razgovore u BiH u vezi sa važnim reformama koje treba da se promoviraju da bi BiH išla i napredovala na svom evropskom putu.

  • Ove reforme treba da budu usvojene ovdje, u BiH. Ono što se prečesto propušta i što nedostaje jeste adekvatan nivo političke volje da se ozbiljne reforme provedu, da se angažuje u ozbiljan dijalog, da se pokaže spremnost za kompromise da bi se došlo do reformi, i da bi se one predale parlamentu u razmatranje. Konačnu riječ u vezi sa ovim reformama dat će Parlament BiH, a svi narodi su predstavljeni baš tu. Ova rješenja treba da pripadaju BiH. Susjedne zemlje mogu igrati pozitivnu ulogu u pokušaju da omoguće ozbiljne razgovore, ili u vezi s tim kakve reforme u regionalnom nivou mogu pomoći BiH da napreduje. Susjedne zemlje mogu igrati pozitivnu ulogu, ali rješenja treba da dođu iz Bosne i Hercegovine. Ona treba da je povedu naprijed, a to znači provedbu presuda iz Evropskog Suda za ljudska prava, poput slučaja Sejdić-Finci, koja se predugo ignoriše i ključbno je pokazati da Ustav BiH odgovara i da će odgovarati vrijednostima Evropske unije i Vijeća Evrope – rekao je Nelson za Hayat.

(Nermina Hasić)

Leave a Comment