Nermin Nikšić o protestima rudara: Zar nije dovoljno što svakim svojim silaskom u jamu rizikuju svoj život

KOMORATI ĆE POBIJEDITI

Znam da njih nije ničega strah, napisao je Nikšić

Nikšić: Bio sam samo dva puta u jami i divio im se

FOTO: AVAZ

 

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se večeras na Facebooku.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

– Pomiješanih sam osjećaja. Znao sam da kada se pokrenu rudari na proteste to neće biti kao kod nekih drugih. A, opet žao mi je da naši komorati moraju svoja prava tražiti na ulici.

Zar nije dovoljno što svakim svojim silaskom u jamu rizikuju svoj život. Znam da njih nije ničega strah. Bio sam samo dva puta s njima u jami po nekoliko sati. Objašnjavali su mi šta rade i gledao sam i divio im se. Samo dva puta po nekoliko sati, a pamtit ću cijeli život.

 

Naravno da im dajem podršku

Ne mogu ni zamisliti kako to izgleda svaki dan. Pričali smo o tome da svaki dan kad pođeš na posao praviš se da je rutina da se ne sekiraju tvoji ukućani. Svaki dan kad te ispraćaju tvoji ukućani prave se da je rutina da ne sekiraju svoje komorate.

Kako im je i o čemu u tom trenutku razmišljaju i jedni i drugi samo oni znaju. Družili smo se i u drugim prilikama ne samo u jami. Dva puta sam od njih dobio kip Husinskog rudara, uopšte nije važno zašto, jer koliko god i šta god da uradimo za te ljude nije dovoljno.

Naravno da im dajem podršku. Nije tajna da se čujem i razmjenjujem poruke s nekima od njih. Ne želim da svojim prisustvom pružim alibi korumpiranoj i kriminalnoj vlasti da njihove zahtjeve i opravdani protest proglase političkim. Ne postoji sila ili strah koji može uticati na njih da popuste i povuku se pred nepravdom, a imaju osjećaj za pravdu i neće tražiti ono što im ne pripada.

Osam je potpuno realnih, racionalnih i pravičnih zahtjeva Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH. Ne postoji opravdanje za ignorantski odnos Elektroprivrede i Vlade prema ovim ljudima.

Ne sumnjam uopšte da će komorati pobijediti i ovu bitku

SDP će biti njihov glas u svim parlamentima, a odmah ujutro ćemo inicirati hitnu sjednicu oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj ćemo tražiti informaciju i predložiti zaključke koji će podržati njihove zahtjeve.

Ne sumnjam uopšte da će komorati pobijediti i ovu bitku, ali će sigurno kod sviju ostati gorak okus zbog toga što svoja prava moraju ostvarivati na ulici. Zato i oni koji su ih doveli u ovaj položaj moraju snositi odgovornost.

SRETNO – napisao je Nikšić.

  • Status Nermina Nikšića na Facebooku

    Status Nermina Nikšića na Facebooku

    FOTO: SCREENSHOT

Leave a Comment