“Non-paper je poziv na novi rat- EU i SAD moraju hitno reagovati”

 

Nezavisni blok

Predsjedništvo Nezavisnog bloka je danas na svojoj vanrednoj sjednici najoštrije osudilo i odbacilo aktivnosti s “non-paperom” koji poziva na nove podjele i prekrajanje granica u našem regionu, te pozvalo Evropske institucije i institucije Republike Slovenije da se hitno očituju o ovom otvorenom pozivu na rat.

“Ko god razmišlja i predlaže podjelu Bosne i Hercegovine, taj priziva novi rat. Ne može biti prekrajanja granica bez rata, na to nas uči historija na ovim prostorima, i umjesto da se u Bosni i Hercegovini i za Bosnu i Hercegovinu prizivaju evropske ideje i vrijednosti, nacionalisti iz Slovenije vraćaju nas u mrak velikosrpske i velikohrvatske prošlosti”, navode iz NB-a.

 

Dodaju kako vjerujeu da je budućnost naše zemlje u NATO-u i EU, a “oni koji prizivaju podjele i rat, što bi naš narod rekao – u kući mu bio”.

“Ovakve poruke od nacionalista iz zemalja EU su dodatni signal i američkoj administraciji da zaštiti mir i stabilnost na ovim prostorima. Ovaj ‘non-paper’ je šokantan i priznaje genocid i najveće ratne zločine u Evropi nakon Drugog svjetskog rata kao politički cilj i to je civilizacijska i demokratska sramota”, izjavio je predsjednik NB-a Senad Šepić.

Podsjetimo, proteklih dana otkriveno je postojanje izvjesnog non-papera, neslužbenog diplomatskog dokumenta koji govori o komadanju Bosne i Hercegovine, pristupanju RS-a Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom.

Od ponedjeljka se u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekulira o tome je li slovenski premijer Janez Janša zaista poslao “non-paper” u Brisel, koji govori o novom crtanju granica na području Bivše Jugoslavije?

Leave a Comment