OBJAVLJENO KOLIKU KAZNU MOŽE DOBITI: ZBOG INCIDENTA U AVIONU PROTIV IMAMOVIĆA PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA

Zbog incidenta u avionu 58-godišnjem Sulejmanu Imamoviću prijeti kazna zatvora do deset godina.

Sinoć je avion mađarske avio-kompanije koji je letio na relaciji Bilund—Tuzla, oko ponoći, vanredno je sletio na Aerodrom Nikola Tesla zbog loših vremenskih uslova u Tuzli.

U trenutku saznanja da će avion ipak sletjeti u Srbiji, danski državljanin Imamović porijeklom iz Tuzle je počeo virjeđati i prijetiti zbog promjene rute leta.

Izrevoltiran što slijeće u Srbiju psovao sve srpsko, pkušavajući nasilno da izađe iz aviona.

Nakon što je avion sletio Imamović je odmah uhapšen i priveden a Tužilaštvo je podnijelo krivične prijave za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Kolika kazna prijeti Imamoviću?

Krivični zakon prepoznaje članom 317. krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Prema tom članu zakona, svako ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Međutim, navodi se kako Imamović može biti kažnjen i zbog krivičnog djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Prema članu 292. koji se tiče ugrožavanja bezbjednosti zračnog ili pomorskog saobraćaja ili nepokretne platforme, navodi se sljedeće:

  • Ko nasiljem prema licu u zrakoplovu, na brodu ili nepokretnoj platformi koja se nalazi u epikontinentalnom pojasu, odnosno njihovom teretu, postavljanjem ili unošenjem u zrakoplov, na brod ili nepokretnu platformu eksplozivne ili druge opasne naprave ili supstance ili uništenjem ili oštećenjem ili ometanjem uređaja za navigaciju ili prouzrokovanjem druge štete zrakoplovu, brodu ili nepokretnoj platformi dovede u opasnost bezbjednost zračnog saobraćaja ili pomorske plovidbe ili bezbjednost nepokretne platforme, kazniće se zatvorom od dvije do deset godina.

Leave a Comment