OČAJNIČKI POTEZI: Kasumović se i prošli mandat borio sa krivičnim prijavama, završile neslavno

 

35 PRIJAVA ZA 4 GODINE

Otkako je 2016. godine došao na čelo grada Zenice i tako pobijedio dotadašnju stranačku mašineriju, odnosno kandidata tada dvije itekako jake stranke, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, osim što se uhvatio u koštac sa brojnim problemima, zaduženjima, nepostojećim, neplaniranim i nerealiziranim projektima, sve vrijeme se paralelno borio i sa neutemeljenim krivičnim prijavama koje su, jedna po jedna, padale i završavale neslavno.

 

I dok su brojni građani s oduševljenjem posmatrali kako se gradonačelnik Kasumović stoički bori sa, kako ih je nazvao, osovinom zla u Gradskom vijeću Zenica, gdje su blokirali svaki projekt od interesa za grad, manje je poznato da je zenički gradonačelnik, pored toga, često morao dokazivati i očiglednu nevinost za brojne druge procese, ali i prijave koje su završavale na protokolu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Kako je odgovorila Mirna Poljac, glasnogovornica Tužilaštva ZDK, za 072info, u periodu od 2016. godine do kraja 2020. godine protiv Kasumovića je zaprimljeno osam prijava, na osnovu kojih je formirano osam različitih predmeta.

-U šest predmeta ovo Tužilaštvo donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Fuada Kasumovića, dok je u dva predmeta donesena Naredba o obustavi istrage protiv Fuada Kasumovića. Također, u navedenom periodu, ovo Tužilaštvo zaprimilo je ukupno 27 prijava, a na osnovu kojih je formirano ukupno 27 KTA predmeta (KTA – neodredivo krivično djelo ili počinilac, op.a.). U 19 predmeta ovo Tužilaštvo donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage, dok je osam predmeta još uvijek otvoreno i nalaze se u fazi prijave – kaže Poljac.

Podatak da je, uprkos činjenici da je Tužilaštvo zaprimilo čak 35 prijava, ali i da je za one procese u kojima se provodila istraga Kasumović vrijeme i energiju morao trošiti na dokazivanje neutemeljenosti prijave, on nije posustajao a grad je nastavio razvijati, graditi i vraćati milionske zatečene dugove, raskrinkao sumnjiva izdavanja poslovnih prostora, ukinuo finansiranje stranaka, vratio dugove, povećao budžet, investirao nikada veća sredstva u infrastrukturu, omogućio poticaje za privredu i poljoprivredu, pomagao penzionere…

U nemoći da unište njegov lik i djelo, stručnost i činjenicu da uživa ogromnu podršku građana, što su pokazali i posljednji izbori, politički oponenti vrijeđali su njegovu porodicu, a kada izgube granice ljudskosti iz nemoći da ga unište i spriječe da otkrije dugogodišnji nemar i malverzacije gađali su ga fasciklama.

B2CC171A F811 477D 9673 187A7CDA9002
Gađali ga fasciklama

Međutim, istrajnog gradonačelnika Kasumovića, kojeg građani drugih bh. gradova pozivaju da dođe i u njihov grad/općinu i, kako kažu, zavede red, ništa od navedenog nije moglo spriječiti u jednom cilju – vratiti grad građanima i povesti ga evropskim putem. To mu je, kao stručnjaku i čovjeku koji je obnašao najveće funkcije u državi, bez problema pošlo za rukom.

Žalosti činjenica da ni podatak kako je na proteklim izborima osvojio historijski rezultat (33.000 glasova, op.a.), ali i najviši procenat glasova od svih kandidata za gradonačelnika u BiH, te ponizio ostale protukandidate nisu spriječile njegove oponente da i ovaj mandat nastave po istom receptu, odnosno povlače očajničke poteze.

Naime, koncem januara u medijima je odjeknula vijest kako je Federalna uprava policije, postupajući po nalogu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, podnijela krivičnu prijavu protiv Kasumovića i još šest osoba. Radi se o prijavi u vezi sa preduzećem “Zenicatrans”; koje je, svjesno, do gašenja dovela dugogodišnja nebriga za vrijeme apsolutne vladavine zeničke SDA.

 

Iako će, sve upućuje na to, i u ovom slučaju istina i pravda pobijediti, odnosno biti na strani Kasumovića, s obzirom da tvrdi kako je sve urađeno po zakonu, poražavajuća je činjenica da se iskrena želja prvog čovjeka Zenice da grad vodi evropskim putem, privuče investitore, otvori nova radna mjesta, rekonstruiše srce grada, obezbijedi sugrađanima moderan aqua park, poveća broj privrednika u Poslovnoj zoni “Zenica 1″…., opstruira prijavama poput svih dosadašnjih koje su završile neslavno, a što će, izvjesno je, biti slučaj i sa posljednjom iz 2021. godine.

Građani, koji apsolutno podržavaju hrabrog Kasumovića, također, su svjesni šta se “valja iza brda”, ne želeći više nijemo posmatrati šta se dešava, najavili su da će, zbog posljednje prijave, ako bude potrebno, masovno izaći i organizirati proteste podrške prvom čovjeku grada.

Sve navedeno neumornog Kasumovića, koji se već pet godina postavio u službi građanima, neće obeshrabriti da i dalje nastavi realizirati ciljeve postavljene da Zenica konačno postane grad kakav dolikuje četvrtom po veličini gradu u BiH.

Leave a Comment