OD DANAS NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U HRVATSKU IZ BIH: EVO KOJE USLOVE TREBATE ISPUNITI?

 

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je od 1. do 15. jula izmjenu pravila koja će olakšati ulazak u Hrvatsku za državljane trećih zemalja, u koje spadaju i države regije.

Hrvatska revidirala uslove ulaska za građane Srbije (Foto:Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

 

Nakon održane sjednice užeg kabineta Vlade Republike Hrvatske ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je nova pravila za građane Evropske unije, ali i trećih zemalja, pri ulasku u Hrvatsku, s obzirom na uvedene digitalne Covid-pasoše.

  • Od 1. jula na nivou Evropske unije na snagu stupa primjena EU digitalnih Covid-potvrda. Naša odluka je s tim usko povezana jer će svi građani Evropske unije koji imaju potvrdu moći bez ikakvih ograničenja ući u Republiku Hrvatsku – kazao je Božinović.

Građani Srbije i BiH, odnosno trećih zemalja, za ulazak u Hrvatsku trebaju imati jednu od tri potvrde, potvrdu o vakcinisanju protiv COVID-19, ljekarsku potvrdu o preboljenju ili negativan PCR test.

Božinović je kazao kako će svi oni koji imaju digitalne Covid-pasoše moći bez ograničenja ulaziti i boraviti u Republici Hrvatskoj.

  • Svi oni koji potvrde nemaju, morat će predočiti negativan test ne stariji od 48 sati, potvrdu o prebolovanom COVID-19 ili da su vakcinisani. Novost je i da osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku – rekao je Božinović.

Na brojnim testnim mjestima u Hrvatskoj, uz testove izdavat će se i digitalne Covid-potvrde, i to u kratkom roku, za domaće i za strane državljane, najavio je Božinović.

Leave a Comment