OVO JE OZBILJNO UPOZORENJE ZA RODITELJE! DJECA OD 13 GODINA UVELIKO UZIMAJU DROGU: ŠUKUROVIĆ GOVORI ZA HAYAT

 

Nizama Šukurović, neuropsihijatrica iz Zavoda za bolesti i ovisnosti KS govorila je za Vijesti u 7 o borbi protiv zloupotrebe droga.

Zloupotreba droga je prisutna u BH. društvu i to je jedan problem koji ima trend porasta, kaže ona. Sve je češće eksperimentiranje sa psihoaktivnim supstancama, što je ustvari prvi korak koji dovodi do ovisnosti. Također, dobna granica efekta prvog probavanja supstance spušta.

  • Situacija se znatno pogoršava u odnosu na osamdesete i devedesete godine. Sada na tržištu imamo ponudu raznih psihoaktivnih supstanci od kojih je većina vještačkog karaktera i teško se detektuju testovima. Imaju neke kliničke slike koje često liče na akutne psihoze i na prave duševne bolesti, tako da se može ponekada i pogriješiti u dijagnosticiranju, ako se ne napravi screening test. Situacija sada je poprilično teža nego što je bila – kazala je Šukurović.

Ona dodaje da je djeci je psihoaktivna supstanca vrlo dostupna. Zajedno sa svojim vršnjacima prolaze kroz neke faze gdje najčešće, ukoliko izmakne roditeljska kontrola, dolazi do efekta prvog probavanja, a samim tim oni ne znaju u šta se upuštaju i onda nastaje problem.

  • Najteži klinički slučajevi su kada mi dovedu dijete od nekih 15 godina koje već ima pozitivnosti na test na dvije do tri supstance. Onda je već teško. Roditelji se u većini slučajeva razočaraju. Oni misle da je eksperimentiranje sa supstancama njihova greška u odgoju što apsolutno nije tačno. Stvar je izbora, ali ne znam koliko možemo pričati o izboru kad je u pitanju dijete od 13 ili 15 godina. Tu djecu je najlakše nagovoriti i tako to i krene. Sa nekim društvom gdje se smatra da je to relaksirajuća varijanta i da te neće u konačnici ništa napraviti, a roditelji budu strašno razočarani, i treba dosta vremena da se i sa roditeljima radi. Postoji porodična terapija, kako bi oni zauzeli pravi stav – rekla je ona za Hayat.

(Nermina Hasić)

Video pogledajte i OVDJE.

Leave a Comment