Palmer iz Zagreba: U izbornoj reformi moramo identificirati ono što je ostvarivo

UOČI DOLASKA U BIH

Palmer će liderima stranaka u BiH predložit da se najprije bave izborom članova Predsjedništva

Metju Palmer

FOTO: AGENCIJE

 

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u BiH Metju Palmer (Matthew Palmer) rekao je danas u Zagrebu da se Sjedinjene Američke Države i dalje zalažu za brisanje etničkog predznaka članova Predsjedništva BiH.

– To je komplicirano, ali moguće je ostvariti održivi izborni model koji je u skladu i s presudom ESLJP-a i s mantrom o jednoj državi, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali. To ostaje nepromijenjeno – rekao je Palmer novinarima u Zagrebu.

Palmer sutra dolazi u Sarajevo na novu rundu razgovora o izbornoj reformi s čelnicima bh. stranaka.

Predložit će im da se najprije bave izborom članova Predsjedništva i s time povezanim ograničenim izmjenama Ustava, a potom sveobuhvatnom izbornom reformom koja uključuje i izbore za Dom naroda

– U izbornoj reformi moramo identificirati ono što je ostvarivo i fokusirati se na to. Mislim da se mogu riješiti oba problema. Ali ako se to pokaže teško, ja sam za to da prioritet bude izborni model za tri člana Predsjedništva – rekao je Palmer.

Istaknuo je da će SAD “jako gurati taj plan”, ali da se neće služiti politikom “mrkve i batine”

– Nisu potrebne prijetnje SAD i EU-a, jer je već previše loših ishoda ako se podjele prodube i BiH ne bude napredovala na evropskome putu – upozorio je.

Leave a Comment