Počinje suđenje Novaliću i ostalima: U petak izjašnjenje o krivici

 

 

Respiratore je, podsjetimo, uvezla kompanija “Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite.

Ročište, koje označava početak suđenja, počet će u petak, 29. januara, u 9 sati pred sutkinjom Enidom Hadžiomerović, i na njemu bi se optuženi trebali izjasniti o krivici.

Podsjetimo da je Sud BiH 30. decembra 2020. godine potvrdio optužnicu u ovom predmetu u kojem su optuženi premijer FBiH Fadil Novalić, federalna ministrica finansija Jelka Miličević, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak te firma “F.H. Srebrena malina” i njen vlasnik Fikret Hodžić.

Kako smo pisali, Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvješća i njihovog falsifikovanja ili uništavanja”, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, navedeno je ranije u saopćenju Tužilaštva BiH.

Leave a Comment