Podžić nakon sastanka sa Akarom: Turska je veliki prijatelj i mnogo pomaže Ministarstvu BiH

MINISTAR ODBRANE BIH

Saradnja dva Ministarstva odbrane odvija se od daleke 2006. godine kada smo potpisali okvirni sporazum o saradnji između dva Ministarstva odbrane i svake godine na osnovu planova bilateralne saradnje ti sporazumi se ažuriraju i proširuju, dodao je

Podžić i Akar

FOTO: ANADOLIJA

 

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić izjavio je da Turska kao članica NATO saveza i kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine mnogo pomaže Ministarstvu odbrane BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

– Saradnja dva Ministarstva odbrane odvija se od daleke 2006. godine kada smo potpisali okvirni sporazum o saradnji između dva Ministarstva odbrane i svake godine na osnovu planova bilateralne saradnje ti sporazumi se ažuriraju i proširuju.

Turska kao članica NATO saveza i iznad svega kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Ministarstvu odbrane BiH jako pomaže – kazao je Podžić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom odbrane Republike Turske Hulusijem Akarom koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

 

Dva bitna momenta

Podžić je podsjetio da Ministarstva odbrane dvije države imaju snažnu saradnju u brojnim oblastima.

– Ovdje ću naglasiti samo dva momenta. Prvi je školovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na akademijama u Turskoj. Trenutno imamo 89 pripadnika OS BiH koji se školuju u Turskoj. To je najveći kontingent koji se školuje negdje u inostranstvu. Druga stvar je modernizacija Oružanih snaga BiH.

Kao što znate, ja sam prošle godine u martu s ministrom Akarom potpisao finansijski sporazum od 200 miliona turskih lira oko nabavke sredstava za Oružane snage BiH iz namjenske proizvodnje iz Turske. Taj sporazum je završen i ovih dana očekujem prijedlog od vojnih generala o tome koja su to sredstva koja ćemo započeti preuzimati za Oružane snage BiH – rekao je Podžić.

Zahvalnost Turskoj i njenom narodu

Ministar odbrane BiH je na kraju izrazio duboku zahvalnost Turskoj i njenom narodu na svemu što čine za BiH.

– Ova posjeta je bila prilika da rezimiramo naše aktivnosti i dogovorimo neke nove planove i još jednom jedno veliko hvala ministru Akaru, Vladi Republike Turske i narodu Turske za sve ono što čini dobro za narode u Bosni i Hercegovini – kazao je Podžić.

Nakon svečanog dočeka delegacije predvođene ministrom Akarom u krugu zgrade Ministarstva odbrane BiH, održan je sastanak delegacija Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane Republike Turske. U delegaciji Republike Turske je bio i ambasador ove zemlje u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin te drugi zvaničnici. Sastanku je prisustvovao i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Leave a Comment