Politički analitičar Dušan Janjić: Dodiku je došao kraj

NEMA VIŠE NAZAD

Da nema Izetbegovića, ovakva Dodikova politika bi bila vrlo brzo eliminirana, kazao Janjić

Janjić: Podržite opoziciju u RS

 

Milorada Dodika u zagovaranju secesije RS ili vraćanju nadležnosti podržava jedan dio bošnjačkih političara, kazao je za „Avaz“ Dušan Janjić, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose.

 

Političko Sarajevo

Kaže da se to jasno vidi na osnovu ponašanja Bakira Izetbegovića u ovoj krizi.

– Da nema Izetbegovića, ovakva Dodikova politika bi bila vrlo brzo eliminisana. Realni problem je i što političko Sarajevo u svojoj većini ne podržava opoziciju u RS, koja je rekla da neće slijediti Dodika u ovoj samoubilačkoj misiji – poručio je Janjić.

Dodao je da se boji trenutne situacije jer je Sarajevo postalo problem.

– Očito je da Sarajevu treba Dodik, a pod Sarajevom, prije svega, mislim na lidera SDA Bakira Izetbegovića i stranke koje su oko njega okupljene. Više me brine status quo koji Sarajevo želi očuvati, jer on odgovara vladajućim strankama – pojasnio je Janjić.

Prema njegovim riječima, Dodik je jasno lociran kao problem i zna se šta s njim treba raditi.

– Dodiku je došao politički kraj, ali on ne pada zbog ovakve politike Sarajeva. Boravio sam u Sarajevu prije dvije ili tri sedmice i šokiran sam ponašanjem političara iz Sarajeva – kazao je Janjić.

Istakao je da se već zna šta treba da se radi u BiH te da je jasno šta će u narednom periodu raditi Amerika.

Sankcije SAD

– Govorimo o sankcionisanju i promjenama Izbornog zakona BiH. Aktuelna vlast u Sarajevu, izgleda, ima želju da se Srbija još jednom „uvali“ u rat pa da onda dođe neko i bombarduje Srbiju. Ali to se neće dogoditi. Pa Dodik je pretvorio Predsjedništvo BiH u kafanu, a kakva je bila reakcija Izetbegovića? Pitanje je zašto Izetbegović ovo radi. Pa jasno je da se on i njegova porodica boje američkih sankcija, a zbog korupcije. Ali, gospodo, ako ste krali i ako ste korumpirani, platite to, pa čak i ako ste nevini, platite to zarad svog naroda i birača – poručio je Janjić.

Posebno je istakao da u drugom dijelu bošnjačkog političkog spektra itekako postoje pravi lideri i dobre stranke koje imaju potencijala.

– Barem oni sad moraju podržati opoziciju u RS kako bi ona preuzela vlast i kako bi se onda s njima krenulo u formiranje novih saziva državnih institucija u BiH – zaključio je Janjić.

EU blokira Ameriku

– Veliki problem je i uloga EU, tačnije dijela Unije. Oni, u suštini, blokiraju Ameriku. Kako je moguće promijeniti Izborni zakon BiH ako se onemogućava rekonstrukcija Parlamenta BiH, i to se onemogućava od EU? Oni nisu za to da se uopšte pokrene priča o novom formiranju izbornog tijela. Dakle, ovo je nemoguća misija za SAD. Ta blokada nam govori da u EU itekako postoje oni koji su zainteresovani za konflikt ili održavanje konflikta – pojasnio je Janjić.

Leave a Comment