Profesor Kožljak: Sankcije su već stupile na snagu, bit će buran oktobar

POTVRĐENE NAJAVE

Spisak sa imenima korumpiranih političara, ali ne samo njih, već imaju u Ambasadi SAD, kaže Kožljak

Kožljak: Nema rješenja bez kulminacije

 

Današnjim saopćenjem Ambasade SAD-a u BiH i definitivno su potvrđene informacije profesora Alije Kožljaka, koji je još 29. septembra, u razgovoru za “Avaz”, najavio uvođenje sankcija korumpiranim pojedincima iz oba bh. entiteta. Profesor Kožljak ide i korak dalje, te tvrdi da spisak sa imenima sankcioniranih političara, ali ne samo njih, već imaju u Ambasadi SAD i da su sankcije već stupile na snagu.

 

Efikasne sankcije

– Oni već postupaju po širem spisku, koji obuhvata više od 36 imena, ali konačan spisak veoma brzo će objaviti američka administracija u Vašingtonu. Duboko sam ubijeđen da će neke države EU primijeniti sankcije. U EU upravo traju razgovori da se i na nivou Unije postigne konsenzus oko restrikcija u dodjeli sredstava iz IPA fondova za početak. Ono što je sigurno je da će ovaj put sankcije biti sinhronizirane i efikasne, jer oni koji budu sankcionirani praktično će biti stavljeni u potpunu izolaciju – kazao nam je Kožljak, koji se trenutno nalazi u Briselu.

Dramatičan oktobar

Na pitanje hoće li, u slučaju uskraćivanja sredstava iz evropskih fondova, zbog korumpiranih političara biti kažnjena i država, on pojašnjava da postoje modeli da sankcijama ne bude izložena BiH, već da se entiteti uvjetuju provedbom reformi. Kožljak očekuje dramatičan oktobar, radikalnije poteze iz RS, nastavak poskupljenja i sve teži socijalni status građana i buran rasplet događaja, ali bez opasnosti po budućnost države.

– Moralo se ovo desiti, jer nema rješenja bez kulminacije. U narednim danima biće jako zanimljivo pratiti informacije oko Tužilaštva BiH, OSBiH, policije, Brčko distrikta … – dodaje profesor Kožljak, ne želeći u ovom trenutku otkriti više detalja.

Leave a Comment