Protest studenata ispred Vlade KS, obratio se i premijer: Ovo je tragedija

 

Loši uslovi

Članovi Udruženja studenata Studentskog centra okupili su se danas na protestima ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog loše situacije u studentskim domovima, kao i zbog lošeg načina ophođenja nadležnih prema ovoj populaciji.

Kazali su kako su njihovi problemi kontinuirani i da traju godinama. Nezadovoljni su jer žive u lošim uslovima, sobe nisu dovoljno tople, a uskoro bi, kako kažu, mogli ostati i bez hrane.

 

Stotinjak studenata okupilo se na današnjim protestima. Moglo ih je, kaže jedan od studenata biti još i više, ali su željeli poštovati epidemiološke mjere i ne okupljati se u velikom broju. Ovo danas je, poručuju studenti, samo opomena, a ukoliko se situacija ne popravi, naredni put će, kažu, biti kobno.

„Da li želite da i mi odemo“, jedan je od natpisa na transparentima

Okupljenim studentima obratio se i premijer Edin Forto koji je kazao da je upitna budućnost Studentskog centra kao ustanove.

“Dobili smo njihove zahtjeve i velika većina zahtjeva je opravdana. ovo je proizvod višegodišnjeg nemara i mi smo došli sada da se bavimo tim. Ustanova Studentski centar je godinama bila predmet stranačkog i porodičnog zapošljavanja. 10 miliona je nagomilan dug i potraživanja koja su stvorena. To je suštinski nemar prema studentima i instituciji”, kazao je Forto.

Poručio je i to da podržavaju svaki protest koji je u skladu sa zakonom.
„Tragično je da se studenti moraju okupljati ovako, to je tragedija. Neizvjesna je sudbina Studentskog centra kao ustanove. Nadam se da će njihovi problemi biti riješeni u što kraćem vremenskom periodu“, kazao je Forto.

Dodao je i to da postoji mogućnost podnošenja krivičnih prijava.

“Ukoliko nađemo osnove za to, mi ćemo podnijeti krivične prijave. Studenti su osjetili da ukoliko ne preuzmu stvari u svoje ruke godinama će gledati istu praksu. Vlada treba da se bavi tim ko će upravljati i na koji način”, poručuje premijer KS.

“To je jedna od onih ustanova kada im odete na website i ukucate prezime izbaci vam listu ljudi s istim prezimenom”.

Iz Udruženja studenata Studentskog centra poručuju da više ne ide ovako.

“Studenti USSC-a više ne žele biti ti koji obaveze ispunjavaju na vrijeme dok drugi bahatim odnosom ne ispunjavaju svoje, a i kad ih ispune nanesu nam štetu. Da bude interesantnije, upravo ovi drugi odlučuju o svemu, te pokušavaju dovesti do toga da se studenti ne pitaju apsolutno ništa. Stajemo na put takvom odnosu. Više ne ide ovako“, poručuju iz Udruženja studenata Studentskog centra.

Leave a Comment