PROTESTI ZBOG IZRAELSKIH NAPADA NA GAZU I AL-AKSU ODRŽANI U JOŠ DVA EVROPSKA GRADA

 

U mnogim evropskim gradovima danas su održani protesti podrške Palestini. U centru Madrida organizirani masovni protesti zbog izraelskih napada na Gazu i Al-Aksu.

Stotine demonstranata okupile su se u podne u centru glavnog grada Španije i krenuli u protestnu šetnju. Demonstranti u Madridu traže da se zaustave izraelski napadi, okonča izraelska okupacija i višedecenijsko ugnjetavanje Palestinaca.

Hiljade demonstranata okupile su se i na protestima Briselu, glavnom gradu Belgije, koji su organizirani povodom izraelskih napada i obilježavanja 73. godišnjice početka progona palestinskog naroda na Bliskom istoku.​​​​​​​

Palestinci u Al-Qudsu danima protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Tenzije su eskalirale nakon što su izraelske snage 7. maja izvele napade na vjernike u kompleksu džamije Al-Aksa.

Izraelske snage od 10. maja izvode žestoke napade na blokirani Pojas Gaze. Do sada je u tim napadima ubijeno najmanje 139 Palestinaca, među kojima 39 djece i 22 žene. Ranjeno je najmanje 950 osoba, javlja AA.

Leave a Comment