Rade Aleksić: Volio bih da mladi shvate šta znači biti čovjek i žrtvovati se za drugog

 

 

Njegov otac Rade kaže kako svih 28 godina, dolazeći na groblje, osjeća da je svaki put hrabriji, zreliji i više čovjek te se nada da se to događa i s drugim ljudima.

“Posebno sam zahvalan medijima koji se trude ovu vijest prenijeti što širem krugu ljudi. Posebno bih volio ako bi ona došla i dolazila do mladih. Želim da je oni čuju i prihvate. Volio bih da razmisle o svemu i pokušaju shvatiti šta znači biti čovjek, šta znači biti prijatelj, šta znači biti spreman pomoći drugome i šta znači žrtvovati se za drugog”, kazao je Rade Aleksić.

Foto: G. Š./Klix.baFoto: G. Š./Klix.ba

 

Poručio je da žrtva ustvari čovjeka i čini čovjekom, posebno ako se ona čuva za sebe.

“I danas se sjećamo Srđana Aleksića, mladog čovjeka koji je u ratnim vremenima izgubio život štiteći slabijeg”, kazao je predsjednik Skupštine Opštine Trebinje Dragoslav Banjak navodeći da Trebinje čuva sjećanje na hrabrog mladića.

Foto: G. Š./Klix.baFoto: G. Š./Klix.ba

 

Podsjetio je da Gradska uprava godinama obilježava dan njegove smrti te da Sportski kompleks i Međunarodni plivački miting u ovom gradu nose njegovo ime.

Srđanu Aleksiću posthumno je dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a njegovo ime nose ulice u Sarajevu i regiji, kao i međunarodni nogometni turnir u Tuzli.

Foto: G. Š./Klix.baFoto: G. Š./Klix.ba

 

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, a Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca posjećuje svake godine.

Leave a Comment