Safet Softić: Izvinjavam se pripadnicima Islamske zajednice, nikad ne bih glasao da sam znao

 

 

Naime, nedavno je usvojena incijativa kojom Predstavnički dom Parlamenta BiH od nižih nivoa, koji su zaduženi za ta pitanja (lokalne zajednice) traže da promijene nazive ulica, trgova i mjesta koja nose naziv po osobama koje su na bilo koji način povezane ili su sarađivale sa fašističkim i nacističkim pokretom tokom Drugog svjetskog rata.

“Inicijativa Damira Arnauta, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, podnesena u novembru prošle godine, a o kojoj se glasalo na posljednjoj sjednici Parlamenta BiH, u njenom osnovnom tekstu je prihvatljiva i ima opravdanje u antifašističkom opredjeljenju našega društva. Ovu inicijativu pratilo je obrazloženje, koje predstavlja lični stav predlagača. Navodeći imena ličnosti u obrazloženju Inicijative, zastupnik Arnaut je sebi dao za pravo da izvrši selekciju i navede određena imena koja nikako nisu smjela biti zajedno”, navodi Softić.

Zatim je objasnio da u trenutku kada su se zastupnici izjašnjavali, njemu lično kao ni njegovim kolegama zastupnicima iz kluba, nije bio poznat sadržaj obrazloženja koji je pratio Inicijativu.

“Vjerovao sam u dobru namjeru predlagača i zbog tog uvjerenja sam pogriješio. Nikada ne bih digao ruku za Inicijativu da sam znao da se u njenom obrazloženju ličnosti poput Husein ef. Đoze dovode u istu ravan s presuđenim ratnim zločincima najgore vrste. Posebno ovdje ističem ime Husein ef. Đoze, zato što sam odrastao nad njegovim tekstovima i vjerujem da je njegov modernizam i idžtihad, koji je primjenjivao, značajno uticao na mene”, izjavio je.

Softić dalje ističe da bez obzira što nije bilo namjere u njegovom postupanju, osjeća dužnost da uputi javno izvinjenje članovima Sabora Islamske zajednice, pripadnicima Islamske zajednice i svim dobronamjernim građanima, koje je “ovaj njegov previd povrijedio”.

“Unatoč tome što Inicijativa nema nikakvo obavezujuće dejstvo i ne proizvodi nikakve pravne posljedice, učinit ću što je moguće da se umanje štetne posljedice ovog mog propusta. Zbog ovog propusta, kao musliman i član Sabora IZ-e, osjećam moralnu i institucionalnu odgovornost prema Zajednici”, poručio je predsjednika Sabora IZ i član SDA Safet Softić.

Leave a Comment