Sarajevo čeka gradonačelnicu: Uoči sjednice oglasili se Nikšić, Kojović i Konakovi�…

 

Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva zakazan je za četvrtak 8. aprila 2021. godine.

Gradsko vijeće trebalo bi okončati izbor gradonačelnika i njegovih zamjenika, a tim povodom oglasili su se i predsjednici SDP-a, Naše stranke i Naroda i Pravde.

 

U zajedničkoj izjavi Nermina Nikšića, Predraga Kojovića i Elmedina Konakovića navodi se kako je sutrašnja sjednica prilika da se proces izbora gradonačelnika i njegovih zamjenika okonča uprkos različitim opstrukcijama i potencijalnim nezakonitim radnjama o čemu će konačnu riječ dati nadležno tužilaštvo.

„Nažalost, naša časna namjera da gradonačelnik Sarajeva bude cijenjeni Bogić Bogićević sabotirana je nečasnim metodama aktuelnog gradonačelnika Abdulaha Skake i njegove stranke što je dovelo do odustajanja Bogića Bogićevića od kandidature.

SDP je nakon toga za gradonačenicu Sarajeva kandidirao Benjaminu Karić (rođ. Londrc) , dok kandidati za zamjenika gradonačelnika ostaju Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).

SDP, Naša stranka i Narod i Pravda u Gradskom vijeću su osigurali potpise 15 vijećnika koji će podržati izbor nove gradonačelnice i njenih zamjenika, a pozivamo i druge stranke i vijećnike da nam se pridruže”, naveli su u saopćenju.

Istaknuli su kako, “radeći kao tim i stavljajući interese građana Sarajeva na prvo mjesto, vjerujemo da će buduća gradonačelnica i zamjenici odgovorno obavljati povjerene dužnosti ostvarujući značajne rezultate”.

“Nova administracija će rad gradske vlasti učiniti boljim i transparentnijim“, navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika stranaka koji u Gradskom vijeću Sarajeva imaju većinu.

Iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i Pravde očekuju da se izabrani gradski vijećnici ponašaju odgovorno te ih pozivaju da ne opstruiraju i dodatno srozavaju izbor čelnika gradske uprave.

Potpisi vijećnika - undefined
Faksimil: Potpisi vijećnika

“Neprisustvovanje sjednici i neosiguravanje kvoruma te eventualni novi pokušaji kupovine ruku u režiji Abdulaha Skake nikako nisu niti mogu biti u interesu demokratskog procesa. Poštovanje volje birača osnova je svakog demokratskog društva i vjerujemo da će se sutra pokazati kome su interesi građana ispred vlastitih i stranačkih interesa. Predloženi kandidati za gradonačelnicu i njene zamjenike održavaju vrijednosti multietničkog Sarajeva i zaslužuju priliku pokazati da vlast može i treba raditi odgovorno, transparentno i učinkoviti na zadovoljstvo svih građana”, kaže se na kraju zajedničke izjave.

Nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je za četvrtak 8. aprila 2021. u 10 sati.

Leave a Comment