Sarajevo dugo vremena nije osjetilo ovakvu živahnost – Evo kako izgleda Baščaršija u prednovogodišnjem ruhu

‘Kao dijete, zaigrano, prostodušno, naivno,…‘

Prednovogodišnje “ludilo” i uzavrela atmosfera osvaja gradove širom Bosne i Hercegovine.

Iako u Sarajevu neće biti javnog dočeka na otvorenom, ulice Sarajeva su preplavljene turistima.

Vrijeme je, iako neobično za ovo doba godine, sunčano i vedro. Temperatura zraka iznosi 7 stupnjeva.

image

Sunčan dan u Sarajevu/Vahida Arnautović/

Lijepo vrijeme izmamilo je građane vani te su se odlučili podnevsku kahvu popiti u baštama nekih od Baščaršijskih kafića, dok se veliki broj stranaca odlučio za fotografisanje pored Sebilja, kako bi ozvaničili svoj dolazak i kreirali najljepše uspomene.

image

Turisti preplavili Sarajevo/Vahida Arnautović/

Ulični svirači upotpunili su atmosferu svojim veselim svirkama, a na radost velikog broja mališana koji plešu i uživaju na, samo djeci svojstven način.

Podsjetit ćemo vas na stihove pokojnog muzičara Đorđeta Balaševića koji je Sarajevo opisao ovim riječima: “Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda. Kao dete – zaigrano, prostodušno, naivno, lakoverno, detinjasto… Zato ono prvo i pruža ruke…”, čije stihove baš danas mogu “osjetiti” brojni posjetitelji.

image

Veliki broj turista u Sarajevu/Vahida Arnautović/

Podsjetimo, Grad Sarajevo je odluku o neobilježavanju javnog dočeka Nove godine donio početkom decembra zbog epidemiološke situacije i iz predostrožnosti, a sredstva planirana za ovu namjenu – 50.000 KM bit će preusmjereno za liječenje oboljele djece.

Javnog dočeka nije bilo ni prošle godine zbog posljedica Covida.

No, Sarajevo pamti i radosnija vremena kada je bilo centar države, ali i regije, u Novogodišnjim noćima, a uz nastupe velikih domaćih i regionalnih zvijezda: Dine Merlina, Zdravka Čolića, Željka Joksimovića i drugih, te bio jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija.

image

Veliki broj turista u Sarajevu/Vahida Arnautović/

Pogledajte u videu kako danas izgleda Baščaršija.

Leave a Comment