Sarajevo: I socijalni radnici žele biti prioritet prilikom vakcinisanja

 

KS

 

Asocijacija socijalnih radnika Kantona Sarajevo smatra da zaposlenici u ustanovama socijalne zaštite, nakon zdravstvenih radnika koji su najizloženiji i najviše brinu za oporavak oboljelih, trebaju imati prioritet prilikom vakcinisanja protiv COVID-19 jer se brinu o socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.

“Kontaktirali smo nadležne institucije da uzmu u obzir navedene činjenice i omoguće prioritetno vakcinisanje zaposlenim u svim ustanovama socijalne zaštite, ne samo ustanovama za smještaj osoba treće životne dobi jer su svi zaposlenici koji rade s korisnicima socijalne zaštite izloženi riziku od zaraze”, naglašeno je.

 

Kako navode u saopćenju za javnost, od početka pandemije COVID-19 sve ustanove socijalne zaštite radile su i pružale usluge korisnicima koji su se obratili za pomoć.

“Nijednog trenutka ustanove socijalne zaštite nisu prestajale raditi, iako su zaposlenici bili izloženi zarazi. Istovremeno, niko nije istakao trud i rad zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite tokom godinu dana rada u otežanim okolnostima. Činjenica je da pandemija još traje, a socijalni i drugi stručni radnici nastavljaju rad u otežanim okolnostima i izloženi su povećanom riziku od zaraze”, ističe se.

Asocijacija socijalnih radnika Kantona Sarajevo je strukovno udruženje koje okuplja više od stotinu socijalnih radnika iz vladinog i nevladinog sektora, predstavnika akademske zajednice iz oblasti socijalnog rada i studenata sa Odsjeka za socijalni rad.

Leave a Comment