SBB dio vlasti u TK

 

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), krajem novembra prošle godine gostujući u programu Face TV, kazao je da će stranka čiji je predsjednik u pojedinim kantonima otići u opoziciju.

 

U novoj sarajevskoj vladi mi nećemo biti. U novoj tuzlanskoj vladi nećemo biti. U novoj posavskoj i zeničko-dobojskoj vladi nećemo biti. SBB će se povući a SDA neka napravi većinu bez nas ili SDP, ko god hoće. Mi ćemo se odlučiti koga ćemo, iz opozicije podržavati.

Fahrudin Radončić, 27. 11. 2020.

 

Nova Vlada u Kantonu Sarajevo (KS) imenovana je početkom januara 2021.godine. U ovoj vladi nema ministara iz SBB-a. U Tuzlanskom kantonu (TK) nova Vlada imenovana je krajem januara 2021. godine, na čelu sa Kadrijom Hodžićem iz SDP-a BiH.

U danas imenovanoj Vladi TK Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine (SDPBiH) pripala su uz mjesto premijera i četiri ministarstva, tri ministarstva Pokretu demokratske akcije BiH (PDA BiH), dok će po dva voditi predstavnici Naše stranke i Stranke za bolju budućnost (SBB BiH). Novi sastav izvršne vlasti potvrđen je sa 19 glasova u Skupštini TK. Suzdržano je bilo pet poslanika dok je 11 bilo protiv.

Vlada TK, 26. 1. 2021.

Rekonstrukcija vlasti se još očekuje u Posavskom ali i Zeničkom-dobojskom kantonu, što najavljuje Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH.

Vlada u Sarajevu je formirana i uveliko se prihvatila posla. Sutra vlada treba biti formirana i u Tuzlanskom kantonu, a nadam se da neće proći mnogo vremena ni u Zeničko-dobojskom kantonu.

Nermin Nikšić, 25. 1. 2021,

S obzirom na to da SBB sa svojim ministrima sudjeluje u novoj vladi u TK, Istinomjer će stav Fahrudina Radončića da neće biti dio novih kantonalnih vlada uključujući i TK, i da će kao opozicija odlučiti kom će dati podršku, ocijeniti kao nedosljednim.

 

(Istinomjer.ba)

Leave a Comment