SLOVENIJA MIJENJA PRAVILA NA GRANICAMA, EVO KO MOŽE UĆI I BEZ PCR TESTA

 

Prema novoj naredbi slovenske vlade, neke kategorije putnika neće morati po dolasku na granicu predočiti negativni PCR test, a za neke će osim takvih testova s područja Evropske unije i Schengena vrijediti i oni provedeni u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Novom odlukom vlade u Sloveniju će bez negativnog testa i karantina moći ući i akreditirani novinari na službenom putu u inostranstvu te osobe koje dolaze iz neophodnih razloga vezanih za uklanjanje neposredne opasnosti za zdravlje, život, imovinu ili zbog mogućnosti nastanka materijalne štete, ali se oni u roku 12 sati nakon prelaska granice moraju vratiti.

Jednaki izuzetak vrijedi pri povratku u Sloveniju i za dnevne i sedmične migrante koji rade u susjednim državama te osobe koje su poslane preko granice radi obavljanja usluga, ali uz uvjet da se u zemlju vrate najkasnije u roku pet dana nakon odlaska, piše Index.

Slovenska vlada također je ažurirala popis zemalja koje tretira kao “crvene”, epidemiološki riskantnije, na kojem je oko 135 zemalja.

Oznaku crvene destinacije po novom je dobila cijela Austrija, kao i Danska, a u Španjolskoj sve administrativne jedinice su crvene osim Extremadure, Galicije, Balearskih otoka, Murcije i Valencije, javila je Slovenska tiskovna agencija (STA).

Leave a Comment