Šteta o stanju o GRAS-u: Uprava nije tu da šuti nego da radi, sve smo im osigurali

 

 

Reakciju Štete smo zatražili nakon što nam je predsjednik sindikata GRAS-a Amir Muminović potvrdio da su blokirani računi firmi zbog žalbi radnika za neisplaćena potraživanja. Kako je naveo, riječ je o žalbama koje nisu tretirane spomenutim sporazumom.

Resorni ministar je naveo koliko radnici trenutno potražuju po tužbama.

“Riječ je o tužbama radnika koje su prema GRAS-u, a ne prema kantonu. Sporazum između Vlade Kantona Sarajevo i ovog preduzeća tužbe nije tretirao na pravi način. Prema informacijama koje imam od direktora GRAS-a (op. a. Almira Ahmetspahića), postoje blokade zbog tužbi za iznos od 2,5 miliona KM, a koje su prispjele do jučerašnjeg dana”, ukazao je.

Potvrdio je ono što je ranije kazao Muminović, a to je da postoje problemi u registraciji i nabavkom plina za vozila, a zbog čega nedostaje veći broj vozila u saobraćaju.

Prema riječima Štete i on je danas poslao dopis GRAS-u tražeći da ga informišu o stanju u firmi. Zatim je kritikovao rad same uprave preduzeća.

“Ministarstvo ne vodi operativno GRAS, to radi uprava. Ona je odgovorna za trenutno stanje i blokade računa, a i zbog toga što nema dovoljno vozila. Kanton im je osigurao sve što im je trebao osigurati. Već smo im uplatili jednu platu, kanton im je prebacio dva miliona KM da plate dio tužbi. Za sve ovo što se dešava je na upravi GRAS-a. Oni trebaju obrazložiti kako izaći iz ove situacije. Nakon toga mi trebamo poduzeti korake da uradimo za ono što treba građanima”, naglasio je.

Kako je kazao, od potrebnih 160 vozila, u saobraćaju je njih 90. Za njega je to, kako je izjavio, katastrofalno. Poručio je upravi preduzeća da ako ne reaguje ispravno, onda će kanton razmotriti raspoložive opcije da bi postojao adekvatan prijevoz.

O sporazumu vlasti i GRAS-a

Šteta je obrazložio zašto smatra da spomenutim sporazumom nisu odgovarajuće tretirane tužbe radnika.

“U sporazumu koji je potpisala bivša vlada, a koji sam zatekao, stoji da će Kanton Sarajevo u narednih pet godina osigurati deset miliona KM za isplate tih tužbi. Ono što ne piše u sporazumu, a tako je u realnom životu, te tužbe pristižu svakog dana i mi ćemo imati tužbe od desetak miliona KM do kraja februara”, istakao je.

Tvrdi da kanton nema novac za nove tužbe. Mišljenja je da uprava, sindikat i advokat radnika moraju iznaći način za prolongiranje tužbi kroz sporazum.

Šteta je ponovio da je resorno ministarstvo uradilo ono što je moglo uraditi.

“Uprava šuti. Ona je tu da radi, a ne da šuti. Očekujemo hitnu reakciju uprave da se račun deblokira, da svi autobusi saobraćaju i da građani imaju javni prijevoz. U protivnom, nešto ćemo mijenjati”, zaključio je ministar saobraćaja KS-a Adnan Šteta u izjavi za Klix.ba.

Ranije je predsjednik sindikata GRAS-a Amir Muminović najavio da će ipak biti poboljšan javni prijevoz odnosno da će biti veći broj vozila – autobusa u saobraćaju u narednih nekoliko dana.

Leave a Comment