Suspendiran pilot emiratske kompanije jer je odbio letjeti za Izrael

 

Moneem Saheb Tabaa potvrdio je suspenziju na svom Facebook profilu, napisavši da ne žali zbog svoje odluke.

Vlasti Tunisa su stalno navodile da nemaju namjeru da normaliziraju odnose sa Izraelom (EPA)

 

Aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata suspendirala je pilota iz Tunisa jer je odbio da leti za Izrael. Moneem Saheb Tabaa potvrdio je suspenziju na svom Facebook profilu, koji je nakon toga ugašen. U objavi je napisao da ne žali zbog svoje odluke.

Kako se vijest o njegovoj suspenziji širila društvenim mrežama, mnogi aktivisti su osudili ovaj potez i hvalili pilota zbog njegovog poteza da se suprotstavi prošlogodišnjem dogovoru o normalizaciji odnosa između Izraela i nekoliko arapskih država. UAE je prvi među njima uspostavio diplomatske veze sa Izraelom, uz Bahrein, Sudan i Moroko.

Vlasti Tunisa su stalno navodile da nemaju namjeru da slijede ovaj put i normaliziraju odnose sa Izraelom.

U saopćenju prošle godine, ministar vanjskih poslova Tunisa je rekao: “Dok Tunis poštuje suverenitet drugih država, potvrđuje da je njegov stav principijelan, i promjene na međunarodnoj sceni neće utjecati na to.”

Stav Tunisa

Kada je izabran 2019, predsjednik Tunisa Kais Saied je rekao da je Palestina urezana u srce Tunižana.

Nakon što je Moroko normalizirao odnose sa Izraelom, predsjednik Parlamenta Tunisa Rached Ghannouchi je rekao: “Šokirani smo ovim korakom, koji je u suprotnosti sa arapskim konsenzusom… Poštujemo prava palestinskog naroda u skladu sa principima arapskog i mulismanskog bratstva kao i međunarodni zakon.”

Tunis i Alžir su spriječili izraelske letjelice da koriste njihove zračne prostore kada lete u ili iz Maroka, čime su bile prisiljene da idu rutom preko Evrope.

Izraelske aviokompanije su započele direktne letove između Tel Aviva i UAE u augustu. Etihad Airways je prva emiratska kompanija koja je letjela u Izrael, noseći medicinske potrepštine za Palestinu.

Reklama

IZVOR : AGENCIJE

Leave a Comment