TRGOVCI NAFTOM ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE: NAJAVLJUJU SE NOVA POSKUPLJENJA

 

Iako je prošlu godinu obilježila pandemija virusa korona, brojna zatvaranja i pad prihoda, najveći naftaši u Bosni i Hercegovini, čije je finansijske izvještaje analizirao portal CAPITAL, zaradili su više od 39,4 miliona maraka.

To im nije bilo dovoljno, pa najavljuju i novo poskupljenje goriva.

Pandemija je sve pritisla, ali ne i najveće naftaše u BiH. U prošloj godini korona krize, pozamašna zarada od 39,4 miliona KM slila se u kase samo tri firme.

Ekonomista Slaviša Raković tvrdi da u doba krize svjetskih razmjera, ovakve zarade nisu ništa novo u BiH, jer je to zemlja gdje je sve dozvoljeno.

  • Trgovci naftom i naftnim derivatima nemaju razloga za strah bukvalno nikada. Prvo oni su jedno jako udruženje koji praktično drži oligopol, da kažemo posluje kartelski, sami usaglašavaju i namještaju cijene, rekao je Raković.

Građani koji su tokom pandemije masovno ostajali bez posla, bili bez primanja, sa negodovanjem gledaju na ove vrtoglavne zarade.

  • To smo mi platili, to sve ide po građanima. Oni dižu gorivo, a plate nula bodova. Za državu ja govorim, četiri godine sam je branio, pa smijem da kažem, sram ih bilo, rekao je jedna Bijeljinac.

Njegov sugrađanin za ovakvu situaciju krivi vlast.

  • Dok se jedni ljudi masovno bogate, i ko zna kojim putem idu, i kojim putem ovaj narod zamlaćuju i upropašćavaju, sve je više sirotinje i bijede na putevima, rekao je on.

Istovremeno, čim su počele da se otvaraju granice, došlo je do poskupljenja nafte na svjetskom tržištu, tako da su naftaši najavili poskupljenje goriva, a cijene će, kako poručuju, ići preko dvije marke.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske se pravdaju da je to jedini izlaz, jer kako navode, rade sa minimalnim maržama.

Potrošači su ljuti i tvrde da svako poskupljenje goriva, neminovno povlači i poskupljenje ostalih roba i usluga.

Ekonomista Slaviša Raković pojašnjava da u BiH imamo na sceni jedno oligopolsko ponašanje koje u suštini ničim nije ometeno.

  • Vlasti i Republike Srpske i Federacije BiH gotovo na isti način na to gledaju. Od mjera primjenjuju isključivo ograničenja marže što je malo besmisleno, jer postoje načini da se to u poslovanju zaobiđe i da se ostvari dobar poslovni rezultat bez obzira kolika je marža, rekao je Raković.

Raković je istakao da je neprihvatljivo opravdanje naftaša da je gorivo, uprkos poskupljenjima, u BiH najjeftinije u regionu, piše RTVBN.

  • To ništa ne znači, kaže Raković i pojašnjava da cijena naftnih derivata u maloprodaji zavisi prije svega od poreske politike zemalja, a ne od cijene naftnih derivata. On smatra da itekako ima mjesta za niže cijene goriva u BiH.

Leave a Comment