Tri italijanska novinara su prije 27 godina poginula praveći priču o djeci Mostara

 

 

“Danas se sjećamo trojice italijanskih novinara koji su poginuli u Mostaru dokumentirajući patnje civila u ratu”, napisali su iz Ambasade Italije u BiH.

Ova tri novinara su prije 27 godina u gradu na Neretvi snimala dokumentarac o djeci žrtvama rata nastojeći dostojno obaviti svoje novinarske dužnosti. Taj projekt nažalost nisu uspjeli završiti jer su ubijeni u dvorištu stambenog kvarta u Fejićevoj ulici u Mostaru u eksploziji granate ispaljene s položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Prema svjedočenjima, ova tri hrabra reportera su formirajući štit vlastitim tijelom samim čudom spasili život intervjuisanom dječaku.

U znak sjećanja na njihov lik i djelo na mjestu stradanja je postavljena spomen-ploča koju su godinama posjećivale brojne domaće i strane delegacije, ali i građani i posjetioci Mostara koji su čuli za ovu priču.

Tako je na prošlogodišnjem okupljanju predsjednica Dnevnog centra “Kuća otvorenog srca” Sadeta Sefić naglasila kako od 2007. godine dočekuje i ispraća studente i srednjoškolce iz cijele Italije navodeći da je spomen-obilježje italijanskim reporterima posjetilo hiljade mladih čuvajući od zaborava sjećanja na njihov lik i djelo.

Leave a Comment