TURISTI IZ SRBIJE MOGU UĆI U HRVATSKU BEZ NEGATIVNOG PCR TESTA I POTVRDE O VAKCINACIJI

 

Državljani Srbije mogu da uđu u Republiku Hrvatsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi prije mjera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Hrvatska revidirala uslove ulaska za građane Srbije (Foto:Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Kako je objavljeno na stranci Ambasade Srbije u Zagrebu, nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test na koronavirus.

“Državljani Srbije mogu da uđu u R. Hrvatsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi prije mera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test”, stoji u saopćenju.

Bez ikakvih uslova državljani Srbije mogu da putuju i u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Uz potvrdu o vakcinaciji turistima iz Srbije putovanje je omogućeno u Grčku (također i uz negativan PCR ili negativan antigenski test za nevakcinisane), Tursku (također i uz negativan PCR ili negativni antigenski test), kao i u Bugarsku.

Za sada, nije poznato da li će Hrvatska revidirati određene epidemiološke mjere i za Bosnu i Hercegovinu.

Državljani Bosne i Hercegovine za ulazak u Hrvatsku moraju predočiti negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije.

Druga mogućnost za ulazak u susjednu zemlju ogleda se u samoj vakcinaciji.

Na stranici MUP-a Republike Hrvatske naznačeno je kako državljani BiH granicu mogu preći i ako posjeduju potvrdu o primitku dvije doze vakcine koje se koriste u EU kao i kineske i ruske vakcine, ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze ili prve doze u slučaju vakcinacije vakcinom koja se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).

Pored antigenskih i PCR testova, te potvrde o vakcinaciji, za građane Bosne i Hercegovine, kao što je pojašnjeno i ranije, postoji i treća mogućnost za ulazak u Hrvatsku.

Državljani BiH u Hrvatsku mogu ući i s potvrdom o tome da su prebolovali zarazu koronavirusom.

Leave a Comment