TURISTIMA IZ SAUDIJSKE ARABIJE TOKOM LJETA USKORO NEĆE TREBATI VIZA ZA BIH

 

Ministrica spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pokrenula je inicijativu za olakšavanje viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije tokom turističke sezone.

Prema određenim informacijama, ova odluka mogla bi biti donesena na narednoj sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, čime bi se otvorila vrata brojnim turistima iz Saudijske Arabije, koji imaju namjeru posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

 

U posljednjih nekoliko godina povećan je interes državljana ove države za dolazak u turističke, ali i u poslovne svrhe u Bosnu i Hercegovinu.

Zbog toga je Savjetu ministara predloženo da liberalizira vizni režim za ovu državu naročito u ljetnom periodu, kada je interesovanje stanovnika Saudijske Arabije za BiH i najveće.

Ova odluka, osim što će sigurno doprinijeti razvoju odnosa dviju država, predstavljat će i ekonomsku injekciju bh. privredi, ali i turističkom sektoru koji je naročito pogođen posljedicama pandemije koronavirusa.

S obzirom na to da dolazak turista u Bosnu i Hercegovinu prate i druge aktivnosti, za očekivati je da će ovakva odluka doprinijeti razvoju i drugih privrednih sektora koji će sigurno imati korist od većeg dolaska turista iz Saudijske Arabije u BiH.

Hiljade državljana Saudijske Arabije svake godine posjeti Bosnu i Hercegovinu, a posjete uključuju i turiste, ali i poslovne ljude koji su uključeni u brojne projekte u Sarajevu, ali i drugim gradovima, piše Klix.

Do sada se naša država pokazala kao glavno turističko odredište za zemlje poput Saudijske Arabije, a državljani ove zemlje istakli su kako je BiH idealno turističko odredište zbog vremenskih prilika, prijateljske atmosfere, pristupačnih cijena te brojnih prirodnih ljepota koje se i ne mogu vidjeti na području Zaljeva.

Leave a Comment