TURSKA OSUDILA PRESUDU EVROPSKOG SUDA PRAVDE O ZABRANI HIDŽABA NA RADNOM MJESTU

 

Vlasti Republike Turske najoštrije su osudile odluku Evropskog suda pravde kojom je kompanijama u Evropskoj uniji odobreno da pod određenim uvjetima zabranjuju uposlenicama da nose hidžab.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je u saopćenju navelo kako takva odluka Evropskog suda pravde krši slobodu vjeroispovijesti.

  • Osuđujemo tu odluku koja je pravno i savjesno pogrešna i opasna s aspekta poticanja islamofobije – navodi se u saopćenju iz Ankare.

U saopćenju se dalje navodi da je posljednja odluka Evropskog suda pravde još jedan primjer pokušaja da se islamofobiji i netoleranciji prema muslimanima da institucionalni i zakonski karakter u Evropi.

Evropski sud pravde u četvrtak je donio presude po tužbama koje su podnijele dvije uposlenice iz Njemačke nakon što su otpuštene s poslova zbog nošenja hidžaba.

Sud je u presudi naveo da kompanije unutar Evropske unije mogu pod određenim uvjetima zaposlenicama zabranjivati nošenje hidžaba.

Najviši sud Evropske unije je naveo da poslodavci mogu zabraniti nošenje hidžaba i svih vidljivih vjerskih obilježja na radnom mjestu ako im je to potrebno da bi se mušterijama i klijentima predstavili kao neutralni.

Leave a Comment