U BOSNU I HERCEGOVINU STIGLO 10,5 HILJADA PFIZEROVIH VAKCINA, PRVA ISPORUKA IZ EU

 

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu dopremljen je prvi kontigent vakcina iz mehanizma “EU4Health”, čiji je osnivač Evropska unija. BiH je danas dobila 10.530 vakcina Pfizer/BioNTech.

Nedugo uoči dolaska aviona s vakcinama, u Sarajevo su došli i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg.

Hayat.ba

Zvaničnicima EU i Austrije dobrodošlicu je poželio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

 

Varhelyi je stigao u Sarajevo u sklopu posjete državama Zapadnog Balkana koji je naglasio kako donacijama vakcina EU šalje poruku podrške svim državama ovog regiona.

Hayat.ba

Iz mehanizma “EU4Health”, a posredstvom Vlade Austrije, BiH očekuje ukupno 214.000 doza Pfizerovih vakcina do augusta, a putem istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza AstraZenece iz Poljske.

BiH i dalje očekuje blizu miliona vakcina koje su plaćene kroz COVAX mehanizam.

Hayat.ba

Istovremeno, Federacija BiH i dalje ne uspjeva sklopiti direktan sporazum i nabaviti vakcine, dok u RS postepeno dolaze vakcine iz Rusije i Kine.

Leave a Comment