U Federaciji BiH više od dvije i po hiljade službenih vozila

 

Adis Arapović, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH (FBiH), uputio je zahtjev Vladi FBiH za dostavljanje podataka o svim službenim vozilima na nivou FBiH.

Foto: Pinterest

Neslužbeno sam saznao da se radi o najmanje 1.100 vozila (!), a da među njima ima i onih koja koštaju više od 100 hiljada KM (!), da neki skriveni rukovodioci potpuno sporednih javnih institucija, ničim zasluženo niti opravdano, imaju lični vozni park u rangu s predsjednicima najbogatijih država ili vlasnicima privatnih mega-kompanija.

 

Adis Arapović, 8. 2. 2021

.

Istinomjer je tragom Arapovićevog zahtjeva analizirao dostupne podatke o broju službenih vozila institucija, agencija, zavoda i kompanija u FBiH.

Baza službenih automobila Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) sadrži detaljne informacije o svakoj nabavci službenih automobila u BiH kroz sistem javnih nabavki, kao i podatke o vozilima i troškovima njihovog održavanja u stotinama institucija i javnih kompanija u BiH. Kroz bazu se možete “kretati” jer su svi njeni dijelovi povezani interaktivnim linkovima. Svi podaci koji se nalaze u bazi automobila zvanični su podaci Portala javnih nabavki u BiH. Podaci u bazi se svakodnevno osvježavaju.

Uvidom u istraživanje BIRN-a, dolazimo do podatka da se u FBiH nalazi više od 2.600 službenih vozila institucija, zavoda, ministarstava i kompanija u vlasništvu ovog entiteta.

Prema podacima BIRN-a, najviše vozila posjeduje javno preduzeće BH Pošta, 681, koje uključuje i poštanske centre u Sarajevu, Travniku, Mostaru i Tuzli. Cijene vozila nisu navedene, dok raspon starosti vozila datira od 1997. do 2017. godine.

Foto: auta.detektor.ba

Prema prikupljenim podacima do kojih je došao BIRN, druga kompanija po broju vozila je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna (HZHB) sa ukupno 543 vozila. Najskuplje vozilo je kombi Mercedes – 413 CDI Sprinter vrijednosti 580.000 KM, iz 2005. godine, dok je najjeftinije, prema podacima do kojih je također došao BIRN, putničko vozilo Volkswagen Polo iz 2018. godine, vrijednosti 21.499 KM.

Foto: auta.detektor.ba

Druga Elektroprivreda u vlasništvu FBiH, Elektroprivreda BiH, sa svim povezanim društvima u okviru koncerna ima 323 vozila. BIRN je došao do podataka za vrijednost 25 vozila, od kojih je najskuplje vatrogasno vozilo vrijednosti 192.982 KM iz 1981. godine, dok je najjeftinije putničko vozilo Renault Kangoo, vrijednosti 17.583 KM.

Foto: auta.detektor.ba

Od kompanija sa značajnim brojem vozila je i kompanija Ceste Mostar, koja ima 103 vozila. Za 11 vozila postoje podaci koje su vrijednosti, od kojih je najskuplji Mercedes iz 2017. godine, čija je cijena 191.000 KM, a najjeftiniji je putnički automobil Dacia Duster, čija je cijena 29.820 KM.

Foto: auta.detektor.ba

Što se tiče ministarstava, najviše vozila, njih 170, posjeduje Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH (MUP FBiH). Podaci o cijeni nisu dostupni, a ono što je vidljivo jeste da su vozila starosti od 1986. do 2018. godine.

Foto: auta.detektor.ba

Iz podataka koje je prikupio BIRN vidljivo je da je broj službenih vozila institucija, agencija i kompanija u vlasništvu FBiH duplo veći od 1.100, za koje Adis Arapović ima neslužbene podatke.

Treba podsjetiti da je početkom prošle godine usvojena inicijativa Saše Magazinovića u Zastupničkom domu BiH, kojom se traži dopuna Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine. Prije četiri godine novinari Žurnala su otkrili da je službeno vozilo Predsjedništva BiH tadašnjeg člana ove državne institucije Bakira Izetbegovića koristila njegova supruga Sebija Izetbegović. U svrhu sprečavanja službenih automobila u privatne svrhe, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, zatražio je da ključevi od službenih automobila u Gradskoj upravi budu vraćeni nakon kraja radnog vremena.

Pandemija novog koronavirusa i teška ekonomska situacija koja je pritom nastala nije zaustavila nabavku skupocjenih službenih automobila. Upravo je BIRN nedavno zabilježeno nabavku automobila Općine Prozor-Rama, u vrijednosti 132.000 KM. Za BIRN je tamošnji načelnik Jozo Ivančević kazao:

Šta je sporno? Šta sad pandemija, i najbolje ne trebamo ništa ni jesti, ni živjeti? Mi radimo. Općina stvarno radi. Bori se, ima dobar standard, ima i dobar proračun. Prošle godine smo uložili 15 miliona maraka u infrastrukturu općine. Auto smo kupili, pa šta? Šta rade ministri? Kakva oni auta kupuju? Ne rade ništa a pljačkaju ovu državu.

Jozo Ivančević, 22. 1. 2021.

Javnost s pravom očekuje da se broj službenih vozila tačno evidentira, te da se onemoguće bilo kakve zloupotrebe prilikom njihovog korištenja, kao i da se, nakon detaljne revizije stanja na svim nivoima, njihov broj, po mogućnosti, redukuje. Time bi se napravile i uštede, a novac preusmjerio tamo gdje je potreban – uz istovremeno onemogućavanje upotrebe vozila u privatne svrhe.

 

(Istinomjer.ba)

Leave a Comment