U VOJNOJ VJEŽBI NA MANJAČI UČESTVUJE OKO 1.200 VOJNIKA: PRISUSTVOVAT ĆE DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ

 

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović prisustvovat će danas Danu visokih zvanica u okviru Vježbe OS BiH i OS SAD-a “Brzi odgovor 21/Immediate response 21” na Manjači.

Vojna vježba se održava na poligonima Manjača i Glamoč te u kasarni Dubrave, u periodu od 17. maja do 2. juna. Njom rukovode zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM).

Direktor vježbe “Brzi odgovor 21” u BiH je istaknuo je jučer da je motivisanost pripadnika OS BiH i američkih vojnika na izuzetno visokom nivou.

  • Vježbu smo maksimalno iskoristili da provjerimo procedure, razmijenimo iskustva i da testiramo nivo interoperabilnosti naših snaga sa snagama SAD – naglasio je brigadir Blavicki.

Na današnji događaj su pozvani članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministar odbrane BiH, visoki zvaničnici Ambasade SAD-a u BiH, visoki predstavnici Komande Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku (USAREUR-AF) te drugi visoki zvaničnici.

Vježba je dio velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, koji su nazvani “Branilac Evrope 21”, a koji se provode s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno, odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gdje u svijetu.

U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Inače, vježbom “Branilac Evrope 21” šalje se jasna poruka potencijalnim agresorima da će SAD stati ne samo iza članica NATO-a, već i iza svih drugih partnera i saveznika, uključujući BiH. Vježba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD, i oko 28.000 pripadnika multinacionalnih snaga usredotočenih na izgradnju “operativne spremnosti i interoperabilnosti između NATO saveznika i partnera”.

Leave a Comment