U Zenici postavljen bilboard protiv novogodišnjih praznika, građani ogorčeni

U CENTRU GRADA

Bilboard ispred Tržnog centra u Zenici

 

Bilboard sa porukom “Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka” u Zenici izazvao je burne reakcije građana ovog grada koji se ne slažu s ovom porukom te su jasno poručili da ovo nije ogledalo Zenice.

 

Zenica je oduvijek važila za multietničku sredinu, grad koji je po bogomoljama četiri svjetske religije, s obzirom da je i zenička sinagoga vraćena Jevrejskoj zajednici, proglašen zaboravljenim Jerusalemom.

 

U Zenici već godinama unazad na otvorenom se proslavljaju svi vjerski blagdani, božićnim koncertima ili ramazanskim muhabetima, ali i prijemima, te je zbog svega navedenog poruka koja je osvanula u Zenici izazvala negodovanje građana.Za sada nije poznato ko stoji iza ovog bilboarda, odnosno, ko je zakupio prostor za ovu poruku, ali mjesecima unazad na sličnim lokacijama postavljani su i drugi bilboardi vjerskog karaktera koji nisu smetali nikome u Zenici.

Međutim, Zeničani smatraju da je u poruci koja je došla u žižu javnosti predstavljen i pogrešan kontekst kojim se praktikuje vjera.

Podsjetimo, bilboard u Zenici je postavljen nakon što je jučer općinska organizacija SDA izrazila nezadovoljstvo zbog postavljanja plakata u Bužimu na kojem se čestita Božić i Nova godina. Ovakva poruka lokalne SDA naišla je na mnoštvo osuda građana cijele BiH.

Inače, iz centrale SDA i Islamske zajednice BiH se danas niko nije oglasio i ogradio od ovakvih poruka koje se pojavljuju u veoma delikatnom trenutku u kojem se nalazi BiH i idu direktno na ruku rušiteljima države, ali i onima van granica BiH koji su “zabrinuti kako integrisati državu s dva miliona muslimana”.

Leave a Comment